Je woonkamer inrichten: zo doe je dat!

Thumbnail Je woonkamer inrichten doe je zo

Een van de belangrijkste plekken in huis: de woonkamer. Het is dé plek waar je lekker kunt ontspannen na een dag werken, met je kinderen kunt spelen of feestjes viert met vrienden en familie. Het is daarom belangrijk deze ruimte de aandacht en liefde te geven die het verdient. Maar waar een ruimte (her)inrichten voor de een het leukste is wat er bestaat, is het voor een ander een absolute no-go. Omdat de woonkamer zoveel verschillende functies vervult en er zoveel te kiezen en te beslissen is, kan het soms lastig zijn om deze ruimte functioneel én sfeervol in te richten. Geen paniek! We geven je alle tips & inspiratie voor het inrichten van je woonkamer!

Tips!

Je woonkamer inrichten: bepaal de functie van de ruimte

Om je woonkamer zo functioneel mogelijk in te richten, is het belangrijk dat je op voorhand bedenkt welke functies de ruimte moet vervullen. Moet er een plek zijn om te kunnen eten, werken of lezen? Vind je het belangrijk om goed tv te kunnen kijken of zit je juist graag voor de open haard met een goed boek? Mag er een plek voor de kinderen zijn om te spelen en heb je veel opbergruimte nodig of heb je hier een andere plek voor in huis? Ga je een grote woonkamer inrichten of juist een multifunctionele kleine woonkamer met open keuken inrichten? Aan de hand van je wensen kun je de woonkamer functioneel inrichten. Je weet precies wat er allemaal moet komen en kunt gericht aan de slag met het kiezen van de juiste meubels.

Woonkamer inrichten met shutters
Gordijnen en jaloezieën in de woonkamer

Je woonkamer inrichten: bepaal je woonstijl

Je hebt de functies die je woonkamer moet vervullen bepaalt. Tijd om te bepalen welke interieurstijl je in de woonkamer terug wilt zien. Ga je voor Scandinavisch, modern of landelijk of pak je uit met spannende combinaties in een bohemian interieur. Hieronder vertellen je wat de populairste interieurstijlen van nu zijn.

Modern chic

Een modern interieur kenmerkt zich door licht, minimalisme en sprekende details. Kies als basiskleur voor wit en combineer dat met grijze, bruine en zwarte details. Een zwarte stalen deur, visgraat houten vloer en zwarte kozijnen passen helemaal binnen deze woonstijl. Heb je grote ramen? Top! Hierdoor kun je veel natuurlijk licht naar binnen laten.

Raamdecoratie die bij deze stijl past: witte, zwarte of houtkleur jaloezieën, velours gordijnen en lichte plisségordijnen.

Fotografie Jaro van Meerten Art of Living 2023
Fotografie Jaro van Meerten – Art of Living 2023

Liever advies aan huis?

Onze deskundige adviseurs komen graag bij jou thuis langs. Deel je wensen en krijg passend advies voor jouw woonsituatie. Vraag online gemakkelijk een adviesafspraak aan voor een moment dat jou uitkomt!

INHUIS raamdecoratie specialist

Raamdecoratiespecialist Annemiek

Bohemian

Ben jij dol op het combineren van verschillende kleuren, materialen en accessoires? Grote kans dat jij en bohemian een perfecte match zijn. Bij een bohemian interieur zijn de mogelijkheden om te combineren eindeloos. Geen saaie witte muren, maar kleur en patronen zijn een echte must. Het combineren van verschillende prints zorgt voor een spannen interieur. Kleed daarnaast de ruimte aan met stoffen. Denk hierbij aan kussens, kleden op de vloer en plaids. Tot slot vergeet de planten niet. Zet verschillende kamerplanten bij elkaar of hang ze aan het plafond, het geeft een levendige sfeer aan jouw woonkamer. 

Raamdecoratie die bij deze stijl past: witte shutters, houten jaloezieën en gordijnen.

Bohemian speelhoek woonkamer

Landelijk

Geen fan van een strak zwart/wit interieur? Kies voor de warme en gezellige interieurstijl Landelijk. Een landelijk interieur geeft een gevoel van thuis en geborgenheid én dat willen we graag bereiken in ons huis. Warme kleuren en hout komen helemaal tot hun richt in deze woonstijl.  Meubels hebben veel ronde vormen, zoals stoel- en tafelpoten maar ook de bankstellen. De afwerking van meubels is vaak ruw of opgeschuurd en kussentjes en kleedjes mogen niet ontbreken in deze knusse woonkamer. Ga jij je woonkamer landelijk inrichten?

Raamdecoratie die bij deze stijl past: vouwgordijnen, shutters, houten jaloezieën en gordijnen.

Je woonkamer inrichten: bepaal de indeling

De grootte van je woonkamer speelt een grote rol in het bepalen van de juiste indeling. Ga je een kleine woonkamer inrichten of een smalle woonkamer inrichten? Maak gebruik van multifunctionele meubels, zoals een salontafel of bank met opbergruimte of een eettafel die ook als bureau kan dienen wanneer je thuis werkt. Ga je een grote woonkamer inrichten, een vierkante woonkamer of juist een L-vormige woonkamer inrichten? Zoek een goede balans tussen functionaliteit en sfeer. Creëer hoekjes en maak gebruik van grote meubels. Kleine meubels ogen vaak ielig in een grote ruimte en vallen weg.

Om een logische indeling te maken moet je jezelf de volgende dingen afvragen: moet de bank gericht zijn op de televisie of kijk je liever naar buiten? Zijn er al vaste lichtpunten voor boven een eettafel of zithoek? Is er voldoende loopruimte rond de eettafel en rond de bank om de tuin of balkondeuren te kunnen openen? Ga je een woonkamer met open keuken inrichten of is de keuken en eetkamer in een andere ruimte?

Inventariseer in grote lijnen waar je wat wil plaatsen in de ruimte. Welke meubels neem je mee of heb je nog nodig? Begin met het vinden van de grote items, zoals een bank, raamdecoratie, eettafel, etc. en voeg als laatste de kleine accessoires, zoals kussentjes en planten toe.

Tip!

Maak een plattegrond van de ruimte. Met een plattegrond en uitgeknipte meubels kun je gemakkelijk schuiven om te ontdekken welke indeling wel of niet geschikt is voor jouw woonkamer. Ook ontdek je gelijk welke meubels wel en niet in de ruimte passen. Daarnaast kun je een moodboard maken om zo de juiste kleurbalans en stijl van je woonkamer te bepalen.

Je woonkamer inrichten: voorbeelden

Doe inspiratie op en bekijk de woonkamer inrichten voorbeelden op onze eigen Pinterest en Instagram kanaal. Of laat je inspireren met de afbeeldingen uit onze mooie INHUIS projecten hieronder.

Heb je na het lezen van deze blog genoeg nieuwe woonkamer inrichten ideeën opgedaan en ben je benieuwd naar bijpassende raamdecoratie voor jouw woonkamer? Lees onze blog 5x raamdecoratie voor de woonkamer, bekijk onze raamdecoratie online of kom langs in de showroom. Vraag gratis kleurstalen aan om te kijken of de kleur past in jouw nieuwe interieur.

Nina Vervat avatar

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven