Raamdecoratie voor meer lichtinval en privacy

duette shade serre

Grote raampartijen met veel lichtinval, waardoor het zonlicht mooi naar binnen valt. Wij zijn er dol op! Het is heerlijk om van het uitzicht en de lichtinval te genieten, maar zonder de juiste raamdecoratie kan iedereen naar binnen gluren. Daar zitten we dan weer niet op te wachten. Met de juiste raamdecoratie bepaal jij zelf de mate lichtinval en privacy. Wij hebben 5 tips voor anti-inkijk raamdecoratie, waarmee je meer privacy creëert en tegelijkertijd genoeg daglicht binnenlaat. Welk type raamdecoratie is jouw favoriet?

5x oplossingen voor inkijk ramen

1. Jaloezieën

Het voordeel van jaloezieën is dat de lamellen kantelbaar zijn, waardoor je zelf gemakkelijk de inkijk en lichtinval kunt bepalen. Door de lamellen te kantelen, beperk je de lichtinval en krijg je meer privacy. Wil je zowel voldoende daglicht als privacy hebben?Kantel de lamellen dan half. Op deze manier heb je geen directe inkijk, maar kun jij wel van binnen naar buiten kijken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het snel te donker wordt als je iets voor het raam hangt.

Er zijn twee soorten jaloezieën: horizontale of verticale jaloezieën. Horizontale jaloezieën zijn er in de aluminium en houten variant. Verticale jaloezieën worden gemaakt van stof. Van zowel horizontale, als verticale jaloezieën kun je de lamellen kantelen.

Zwarte houten jaloezieën tijdloos - inhuis
elektrische houten jaloezieën
houten jaloezie project
De voordelen van houten jaloezieën
Zwarte jaloezieën slaapkamer - inhuis

2. Plissé gordijnen

Plissé gordijnen zijn de perfecte oplossing om optimaal te profiteren van lichtinval, zonder dat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. Kies hiervoor wel voor de optie ‘top down- bottom up’. Hierbij bedien je het plissé gordijn zowel van boven naar beneden, als van beneden naar boven. Dit zorgt ervoor dat je de lichtinval van boven kunt combineren met privacy aan de onderkant.

Dubbele plissé gordijnen
Bij dubbele plissé gordijnen kun je ook kiezen voor een verduisterende stof, waarmee je de ruimte ‘s avonds goed donker kunt krijgen. Ideaal voor de slaapkamer!

Plisségordijnen INHUIS
Dupli XL INHUIS project - Badkamer half open
Dupli XL INHUIS project - TDBU
Dupli XL INHUIS project - Detailshot
Plissé of dupli dakkapel
Dupli gordijnen keuken INHUIS

Liever advies aan huis?

Onze deskundige adviseurs komen graag bij jou thuis langs. Deel je wensen en krijg passend advies voor jouw woonsituatie. Vraag online gemakkelijk een adviesafspraak aan voor een moment dat jou uitkomt!

INHUIS raamdecoratie specialist

Raamdecoratiespecialist Annemiek

3. Duo rolgordijnen

Met duo rolgordijnen switch je eenvoudig tussen verduisterend en lichtdoorlatend. Duo rolgordijnen, ook wel roljaloezieën of zebragordijnen genoemd, bestaan uit twee stoflagen. Beide stoflagen bestaan uit horizontale transparante en niet-transparante banen, welke je ten opzichten van elkaar kunt bewegen. Op deze manier bepaal je zelf de gewenste lichtinval en privacy. Wanneer twee dezelfde stoffen tegenover elkaar zijn, kun je gemakkelijk door de stof heen kijken. Zodra je de banen verder gaat verschuiven, speel je met licht en privacy én beperk je de inkijk van de ramen.

Duo rolgordijn
Duo rolgordijn
duo rolgordijnen kinderkamer
duo rolgordijn slaapkamer

4. Gordijnen

Wanneer je van veel lichtinval houdt, maar uitzicht minder belangrijk vindt, zijn half-transparante gordijnen een mooie oplossing. Deze laten namelijk wel daglicht door, maar je kunt er nauwelijks doorheen kijken. Met deze lichtdoorlatende gordijnen heb je dus geen inkijk van buitenaf en geniet je optimaal van privacy.

Fam. Langenberg gordijnen woonkamer in gebruik
gordijnen woonkamer
Keuken met lichte gordijnen - inhuis plaza
zwarte gordijnen
gordijnen keuken

5. Tweelaagse raamdecoratie

Je kunt jaloezieën, plissé gordijnen, duo rolgordijnen of gordijnen individueel plaatsen, maar je kunt je deze raamdecoratie ook met elkaar combineren. Op deze manier creëer je sfeer én bepaal je de gewenste lichtinval en mate van privacy, afhankelijk van het moment van de dag. Je combineert twee vormen van raamdecoratie met elkaar en kunt hierbij één of twee lagen sluiten.

Eerste laag: transparant of semi-transparant
De eerste laag dient transparant of semi-transparant te zijn. Denk hierbij aan een inbetween gordijn, een plissé of rolgordijn. Dit zorgt ervoor dat je wel daglicht naar binnen laat, maar tegelijkertijd ook privacy creëert doordat het zicht van buiten naar binnen beperkt wordt.

Tweede laag: dichte raamdecoratie
Voor de tweede laag kies je verduisterende raamdecoratie. Bijvoorbeeld een goed gevoerd gordijn. Deze laag zorgt ervoor dat in de avond al het licht en zicht ontnomen wordt. Hiermee sluit jij jouw woon- of slaapkamer volledig af voor ogen van buitenaf. Dat zorgt pas echt voor een heerlijke nachtrust!

Tweelaagse raamdecoratie is een uitstekende oplossing voor inkijk ramen. Door de verschillende niveaus van lichtinval en privacy bepaal je ieder moment van de dag zelf wat passend is voor de situatie.

Gordijnen kinderkamer
Gordijnen met houten jaloezieën
Fam. Langenberg gordijnen woonkamer liggend
INHUIS gordijnen gecombineerd
Master bedroom jaloezieën en gordijnen licht

Lichtinval en privacy bij jou thuis

Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze van raamdecoratie voor meer licht mét behoud van privacy? Onze deskundige adviseurs helpen je graag! Kom langs in één van onze showrooms of maak een adviesafspraak aan huis.

Nina Vervat avatar

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven