Raamdecoratie voor meer lichtinval en privacy

We zijn er dol op: grote raampartijen met veel lichtinval die het zonlicht naar binnen halen! Maar hoe fijn het is om te genieten van het uitzicht en de lichtinval, we willen niet dat iedereen bij ons naar binnen kijkt. Met de juiste raamdecoratie bepaal je zelf de mate van lichtinval en privacy en kun je deze eenvoudig afstemmen. In dit blog geven wij tips voor anti inkijk raamdecoratie, waarmee je meer privacy creëert en tegelijkertijd genoeg daglicht binnenlaat.

5x oplossingen voor inkijk ramen

1. Jaloezieën

Het voordeel van jaloezieën is dat de lamellen kantelbaar zijn waardoor je zelf de inkijk en lichtinval kunt bepalen. Door de lamellen te kantelen beperk je de lichtinval en krijg je meer privacy. Wil je zowel voldoende daglicht als privacy hebben, kantel de lamellen dan half. Op deze manier heb je geen directe inkijk maar kun je zelf goed van binnen naar buiten kijken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het snel te donker wordt als je iets voor het raam hangt.

Er zijn twee soorten jaloezieën: horizontale of verticale jaloezieën. De horizontale jaloezieën bestaan uit aluminium en hout en de verticale jaloezieën uit stof. Van zowel de horizontale als de verticale jaloezieën kun je de lamellen kantelen.

foto links: houten jaloezieën | foto rechts: verticale jaloezieën

2. Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn de perfecte oplossing om te profiteren van optimale lichtinval zonder dat je naar binnen kunt kijken. Het beperkt de inkijk van je ramen in je woning. Kies wel voor de optie ‘top-down bottom-up’. Hierbij kun je het plisségordijn zowel van boven naar beneden, als van beneden naar boven bedienen. Dit zorgt ervoor dat je de lichtinval van boven kunt combineren met privacy aan de onderkant.

Dubbele plisségordijnen

Bij de dubbele plisségordijnen kun je ook kiezen voor een verduisterende stof, waarbij je de ruimte ‘s avonds goed donker kunt krijgen. Ideaal voor in de slaapkamer!

3. Duo rolgordijnen

Met duo rolgordijnen switch je eenvoudig tussen verduisterend en lichtdoorlatend. Duo rolgordijnen, ook wel roljaloezieën of zebragordijnen genoemd, bestaan uit twee stoflagen. Beide stoflagen bestaan uit horizontale transparante en niet-transparante banen, welke je ten opzichten van elkaar kunt bewegen. Op deze manier bepaal je zelf de gewenste lichtinval en privacy. Wanneer er twee dezelfde stoffen tegenover elkaar zijn, kun je er gemakkelijk doorheen kijken. Zodra je de banen verder gaat verschuiven speel je met het licht en privacy en kun je de inkijk bij de ramen beperken.

4. Gordijnen

Wanneer je houdt van veel lichtinval maar het uitzicht niet zo belangrijk vindt, zijn half-transparante gordijnen ook heel fijn. Deze laten namelijk wel daglicht door, maar je kan er niet tot nauwelijks doorheen kijken. Met deze lichtdoorlatende gordijnen heb je dus geen inkijk van buitenaf en kun je optimaal genieten van je privacy.

5. Tweelaagse raamdecoratie

Naast alleen jaloezieën, plisségordijnen, duo rolgordijnen of gordijnen, kun je deze raamdecoratie ook met elkaar combineren. Op deze manier bepaal je de gewenste lichtinval en mate van privacy afhankelijk van het moment van de dag. Je combineert twee vormen van raamdecoratie met elkaar en kunt hierbij één of twee lagen sluiten.

Eerste laag: transparant of semi-transparant

De eerste laag dient een transparante of semi-transparante stof te zijn. Denk hierbij aan een in-between gordijn, een plissé of rolgordijn. Deze stof zorgt ervoor dat je wel daglicht naar binnen laat, maar biedt ook privacy doordat het zicht van buiten naar binnen minder is.


Tweede laag: dichte raamdecoratie

Voor de tweede laag kies je uit een dichte variant raamdecoratie. Bijvoorbeeld een goed gevoerd gordijn. Deze laag zorgt ervoor dat in de avond al het licht en zicht ontnomen wordt. Hierdoor kun je je woon- of slaapkamer volledig afsluiten voor ogen van buitenaf en geniet je optimaal van een goede slaaprust.

Tweelaagse raamdecoratie is een uitstekende oplossing voor inkijk ramen. Door de verschillende niveaus van lichtinval en privacy bepaal je zelf wat passend is voor iedere situatie, de hele dag door.

Lichtinval en privacy bij jou thuis

Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze van raamdecoratie voor meer licht en pri? Ons team van specialisten staat voor je klaar! Kom voor persoonlijk advies gezellig langs in één van onze showrooms en bekijk de mogelijkheden die het beste bij jouw huis en situatie past.

Ben je op zoek naar raamdecoratie waar je van binnen naar buiten kunt kijken of zoek je een oplossing voor een inkijk raam? Start de chat, stuur ons een e-mail of bel ons via 0180 – 555 900.

Nina Vervat

Nina Vervat

Ik heb een zwak voor Scandinavische en Industriële interieurs | Favoriete raamdecoratie: gordijnen en zwarte jaloezieën | Gefascineerd door binnenkijkers | Passie voor reizen, eten & interieur
Nina Vervat

Nina Vervat

Ik heb een zwak voor Scandinavische en Industriële interieurs | Favoriete raamdecoratie: gordijnen en zwarte jaloezieën | Gefascineerd door binnenkijkers | Passie voor reizen, eten & interieur


Gerelateerde artikelen