Isolerende raambekleding: ideaal voor de zomer én winter

Veel kou of warmte gaat via ramen naar binnen en/of buiten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 37% van de warmte in huis verloren gaat via deuren en ramen. Isolerende raambekleding kan hierbij helpen. Wordt jouw woning snel warm of koud en wil je deze graag isoleren? Schaf dan de juiste raamdecoratie aan!

Meest gekozen

Bekijk de populairste isolerende raamdecoratie 

kant en klare gordijnen
Gordijnen
duette shades
Duette Shades
Rolgordijn zijgeleiding INHUIS
Rolgordijn zijgeleiding
Shutters
kant en klare gordijnen
Gordijnen
duette shades
Duette Shades
Rolgordijn zijgeleiding INHUIS
Rolgordijn zijgeleiding
Shutters

Tips voor isolerende raambekleding

1. Zorg ervoor dat de raamdecoratie goed aansluit

Raambekleding moet goed aansluiten rond het raam, zodat er geen kieren zijn. Zo blijft de (koude) lucht tussen het raam en de raambekleding gescheiden van de warme lucht in de kamer.

2. Hang de raamdecoratie niet over de verwarming heen

Zorg ervoor dat je raamdecoratie, zoals bijvoorbeeld gordijnen niet over de radiator heen hangen. De opstijgende (warme) lucht komt dan tussen het gordijn en het raam te zitten, waardoor de warmte niet de kamer in komt.

1. Duette® Shades

Plissés hebben een zonreflectie wat betekent dat ze het zonlicht voor een bepaald percentage blokkeren, waardoor ze de warmte buitenhouden. Iedere plissestof heeft een andere isolatiewaarde. Dit loopt uiteen van 20% – 70%. De waarde per stof kun je navragen in onze showrooms. Naast plisségordijnen leveren we ook duettes. Dubbele plisségordijnen hebben – zoals de naam het al zegt – een dubbele stoflaag en honingraatstructuur en een betere isolerende waarde dan plissé gordijnen. 

Voor- en nadelen Duette® Shades

+ Een dubbele plissé isoleert de de ruimte goed
+ Bij draai-kiepramen kun je kiezen voor een gemakkelijke handgreepbediening
–  Minder geschikt voor vochtige ruimtes

2. Isolerende gordijnen

Wil je gordijnen die je kamer isoleren? Dan kun je het beste gordijnen in een verduisterende stof samenstellen. Naast dat gordijnen van een dikke stof de kamer goed isoleren, zijn ze ook geluidswerend. Valt je oog op een lichtdoorlatende gordijnstof en wil je die graag bestellen? Dan kun je deze ook laten voeren met een isolerende stof. Op die manier kun je van ieder gordijn een isolerend gordijn maken. Een voordeel van een gordijn met voering is dat deze door de zwaarte van de stof een luxere uitstraling krijgt en mooier ‘valt’.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de gordijnen op koude en warme dagen sluit. Alleen dan hebben ze een isolerende werking en houden ze je ruimte warm of koel. Bekijk onze collectie gordijnen met verduisterende stoffen hier.

Voordelen gordijnen

+ Uitgebreide collectie met stoffen
+ In een waveplooi, dubbele plooi of ringen uit te laten voeren

Liever advies van een specialist?

Deel je wensen met onze adviseurs en je krijgt heel gericht advies, passend bij jouw woonsituatie. Kom vrijblijvend langs in één van onze showrooms of maak een adviesafspraak op het moment dat het voor jou uitkomt.

INHUIS raamdecoratie specialist

Raamdecoratiespecialist
Annemiek

3. Isolerende Rolgordijnen

Net als bij gordijnen is de stof van het rolgordijn belangrijk voor de isolatiewaarde ervan. Transparante rolgordijnen hebben een dunne stof waar je doorheen kunt kijken. Een transparant rolgordijn isoleert dan ook het minst goed. 

Lichtdoorlatende rolgordijnen zijn iets dichter van stof en isoleren daarom beter. Verduisterende rolgordijnen zijn dikker van stof en hebben een speciale coating. Je kunt daardoor niet door de stof heenkijken. Verduisterende rolgordijnen zijn daardoor extra isolerend.

rolgordijn mini cassette
Rolgordijn met zijgeleiding

Voordelen rolgordijnen

+  Aantrekkelijk geprijsd
+  Tijdloze en praktische oplossing
+  Een rolgordijn met zijgeleiding verduistert de kamer goed

Isolatiewaarde per type raambekleding

Bekijk hieronder de isolatiewaarde per type raamdecoratie van Milieucentraal. De U-waarde geeft de mate van warmtegeleiding van het raam aan: een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht geïsoleerd raam, een lage U-waarde betekent een thermisch goed geïsoleerd raam. Hoe lager de U-waarde, hoe beter dus!

Type Vensterglas Soort Raambekleding U-waarde
Enkel glas Geen 5,3
Standaard (rol)gordijn 3,2 - 3,4
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 2,1
Shutters 2,1
Dubbelglas Geen 2,8
Standaard (rol)gordijn 2,44
Enkel plisségordijn 2,77
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 1,52
Dubbelglas HR Geen 2,0
Shutters 1,4
Dubbelglas HR++ Geen 1,1
Standaard (rol)gordijn 1,04
Enkel plissé gordijn 0,99
Dubbel plisségordijn 0,83

4. Shutters houden de kou en warmte buiten.

Shutters zitten in een frame die op maat wordt gemaakt voor elk type raam. Of je nu een draaikiepraam, toograam, rond raam of schuifpui hebt. Wanneer je de shutters sluit en de lamellen kantelt zodat er geen zonlicht naar binnen valt, werken je shutters isolerend. De koude lucht krijgt geen kans om de kamer in te komen.

Shutters zijn duurzaam en worden met de hand gemaakt van FSC-gecertificeerd hout. Door de isolerende werking van de shutters kun je ze meefinanciëren in je hypotheek.

Voor- en nadelen shutters

+  Shutters kunnen in kleine afmetingen geproduceerd worden. De min. breedtemaat is 21 cm en de min. hoogtemaat 38 cm.
+  Shutters zijn geschikt voor iedere ruimte en kunnen goed tegen vocht.
+  Shutters zijn duurzaam en hebben een FSC-certificaat
–  Shutters worden met de hand gemaakt en zijn daardoor kostbaar

Bespaar op je energiekosten door goede isolerende raamdecoratie aan te schaffen. Wil je de stoffen bekijken met hoge isolatiewaardes? Kom dan langs in onze showroom! Heb je nog een vraag over isolerende raambekleding? Neem gerust even contact met ons op via de chat of het contactformulier.

Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje
Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje


Gerelateerde artikelen