Isolerende raambekleding: ideaal voor de zomer én winter

Bij de meeste huizen kun je veel warmte verliezen via het raam in de winter. Maar op zonnige en warme zomerdagen warmt jouw woning op door de zon die door de ramen schijnt. Word jouw woning snel warm en wil je deze graag beter isoleren? Schaf dan de juiste raamdecoratie aan!

Welke raambekleding heeft een isolerende werking? Gordijnen, plissés en duettes, rolgordijnen en shutters werken isolerend. We werken elk type raamdecoratie hieronder voor je uit!

1. Isolerende gordijnen

Wil je gordijnen die je kamer isoleren? Dan kun je het beste gordijnen in een dikkere stof bestellen. Naast dat gordijnen van een dikke stof de kamer goed isoleren, zijn ze ook geluidswerend. Valt je oog op een lichtdoorlatende gordijnstof en wil je die graag bestellen? Dan kun je deze ook laten voeren met een isolerende stof. Op die manier kun je van ieder gordijn een isolerend gordijn maken. Een voordeel van een gordijn met voering is dat deze door de zwaarte van de stof een luxere uitstraling krijgt en mooier ‘valt’.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de gordijnen op koude en warme dagen sluit. Alleen dan hebben ze een isolerende werking en houden ze je ruimte warm of koel. Bekijk onze collectie gordijnen met verduisterende stoffen hier.

 

2. Plisségordijnen & Duettes isoleren warmte en kou

Plissés hebben een zonreflectie wat betekent dat ze het zonlicht voor een bepaald percentage blokkeren, waardoor ze de warmte buitenhouden. Iedere plissestof heeft een andere isolatiewaarde. Dit loopt uiteen van 20% – 70%. De waarde per stof kun je navragen in onze showrooms. Naast plisségordijnen leveren we ook duettes. Dubbele plisségordijnen hebben – zoals de naam het al zegt – een dubbele stoflaag en honingraatstructuur en een betere isolerende waarde dan plissé gordijnen. 

3. Isolerende Rolgordijnen

Net als bij gordijnen is de stof van het rolgordijn belangrijk voor de isolatiewaarde ervan. Transparante rolgordijnen hebben een dunne stof waar je doorheen kunt kijken. Een transparant rolgordijn isoleert dan ook het minst goed. Lichtdoorlatende rolgordijnen zijn iets dichter van stof en isoleren daarom beter. Verduisterende rolgordijnen zijn dikker van stof en hebben een speciale coating. Je kunt daardoor niet door de stof heenkijken. Verduisterende rolgordijnen zijn daardoor extra isolerend.

4. Shutters houden de kou en warmte buiten

Shutters zitten in een frame die op maat wordt gemaakt voor elk raam. Het raam wordt zo volledig afgesloten. Wanneer je de shutters sluit en de lamellen kantelt zodat er geen zonlicht naar binnen valt, werken je shutters isolerend. De koude lucht krijgt geen kans om de kamer in te komen. Door de isolerende werking van de shutters kun je ze meefinanciëren in je hypotheek. Shutters zijn geschikt voor ieder type raam, of je nu een draaikiepraam, toograam, rond raam of schuifpui hebt. Bekijk alle type shutters hier.

Isolatiewaarde per type raambekleding

Bekijk hieronder de isolatiewaarde per type raamdecoratie van Milieucentraal. De U-waarde geeft de mate van warmtegeleiding van het raam aan: een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht geisoleerd raam, een lage U-waarde betekent een thermisch goed geïsolereed raam. Hoe lager de U-waarde, hoe beter dus!

Type Vensterglas Soort raambekleding U-waarde
Enkel glas Geen 5,3
Standaard (rol)gordijn 3,2 - 3,4
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 2,1
Shutters 2,1
Dubbelglas Geen 2,8
Standaard (rol)gordijn 2,44
Enkel plisségordijn 2,77
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 1,52
Dubbelglas HR Geen 2,0
Shutters 1,4
Dubbelglas HR++ Geen 1,1
Standaard (rol)gordijn 1,04
Enkel plissé gordijn 0,99
Dubbel plisségordijn 0,83

Tips voor isolerende raambekleding

1. Zorg ervoor dat de raamdecoratie goed aansluit
Raambekleding moet goed aansluiten rond het raam, zodat er geen kieren zijn. Anders verspreid de koude lucht zich alsnog door de kamer. Bij een raam zonder ventilatierooster kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld bij rolgordijnen te kiezen voor de mini-cassette of zijgeleiding bij de plissés. Zo blijft de (koude) lucht tussen het raam en de raambekleding gescheiden van de warme lucht in de kamer.

2. Hang de raamdecoratie niet over de verwarming heen
In veel situaties is er een radiator onder het raam aanwezig. Laat hier geen raamdecoratie als gordijnen overheen hangen. Dan stook voor de ‘buitenlucht’ in plaats van voor binnen. De opstijgende warme lucht komt dan tussen het gordijn en het raam. Raambekleding moet op de vensterbank eindigen.

Bespaar op je energiekosten door goede isolerende raamdecoratie aan te schaffen. Wil je de stoffen bekijken met hoge isolatiewaardes? Kom dan langs in onze showroom! Heb je nog een vraag over isolerende raambekleding? Neem gerust even contact met ons op via de chat of het contactformulier.

Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje
Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje


Gerelateerde artikelen

✓ Leuke binnenkijkers bij klanten
✓ Handige tips & inspiratie
✓ Nieuwste acties als eerste in je mailbox

 

Wij sturen je één keer per maand een inspirerende mailing.

En beloofd, je krijgt geen spam.

Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe Inhuis Plaza jouw gegevens verwerkt

Ontvang GRATIS het inspiratieboek voor jouw raamdecoratie & zonwering!

 

Doe ideeën op met behulp van 63 pagina’s vol

inspiratie voor jouw droomhuis!

Door de aanvraag van het gratis inspiratieboek ga je ermee akkoord dat we één keer per maand een inspirerende mailing sturen. Hier kun je je natuurlijk elk moment weer voor afmelden.