Zonwering binnen voor elke ruimte: wat past bij jou?

Dupli XL INHUIS project - Sfeerbeeld diverse standen

Heb je net een nieuw huis gekocht of ben je van plan je inrichting te herstylen? Tijd voor nieuwe zonwering binnen! Een groot voordeel van binnen zonwering is dat het privacy biedt en dat je voldoende lichtinval hebt door de binnenvallende zon, of deze juist kunt tegen houden. Naast deze praktische elementen zijn ze decoratief en geeft binnen zonwering jouw interieur een warme sfeer. Benieuwd welke soorten binnen zonwering er zijn en waarom je hiervoor zou moeten kiezen? Wij zetten de voordelen op een rij.

Meest gekozen

Welke binnen zonwering kies jij?

Ben je op zoek naar nieuwe binnen zonwering? inhuis heeft een breed assortiment aan binnen zonwering op maat. Zonwering is een breed begrip en is er voor zowel binnen als buiten. De keuze aan binnen zonwering, oftewel raamdecoratie, is enorm. Van houten jaloezieën en shutters tot plissés en rolgordijnen. Elke soort geeft een andere sfeer en heeft andere functionaliteiten. Zo is het in de woonkamer fijn om een transparante vorm van zonwering te hebben, zodat de kamer licht en open is en in de slaapkamer juist een verduisterende vorm. Het is belangrijk dat je voor jezelf opschrijft welke functie jouw raamdecoratie moet hebben. 

Gordijnen en jaloezieën in de woonkamer
Foto: Denise Zwijnen – “Stijlvol Wonen editie 720” – © DPG Media Home Deco N.V.

Beste zonwering voor binnen

De beste zonwering binnen hangt af van de ruimte waar de raamdecoratie komt te hangen en het type raam dat je wilt bekleden. Is het een standaard raam, een schuifdeur, een draai-kiepraam of een rond raam? Voor ieder soort raam is er een passende raamdecoratie op maat.

Zonwering woonkamer

In de woonkamer kun je alle kanten op gaan en zijn de meeste soorten raamdecoratie geschikt. Zo kun je de kamer heerlijk licht houden met houten jaloezieën of plisségordijnen en toch genieten van privacy. Vangen de ramen in je woonkamer veel zon? Dan is het beter om te kiezen voor een lichte kleur, want wanneer je kiest voor donkere houten jaloezieën worden de lamellen erg heet en stroomt de warmte juist de kamer in.

Zwarte houten jaloezieën tijdloos - inhuis

Zonwering badkamer

In de badkamer is het belangrijk dat de zonwering geschikt is tegen vocht en dat het voldoende privacy biedt. Aluminium jaloezieën en shutters zijn dan een goede oplossing. Door de lamellen te kantelen bepaal je zelf hoeveel privacy je hebt en de materialen zijn goed bestemd tegen vocht. Zorg er wel altijd voor dat je de ruimte goed kunt ventileren, om zo lang mogelijk te genieten van de raamdecoratie. Luxaflex biedt een speciale lijn aluminium jaloezieën die speciaal geschikt zijn voor in de badkamer. Deze lijn garandeert de kwaliteit van de jaloezieën. Bekijk onze blog over raamdecoratie voor in de badkamer voor meer advies en inspiratie.

INHUIS - Shutters in de badkamer

Zonwering slaapkamer

In de slaapkamer is een warmte- en lichtwerende vorm van zonwering juist fijn. Hiermee kun je de slaapkamer goed verduisteren. Kies bijvoorbeeld voor rolgordijnen of gordijnen met een verduisterende stof.

Geluidswerende gordijnen slaapkamer

Tips voor de beste binnen zonwering!

Zorg dat de zonwering al omlaag of dicht is voordat de zon op het raam staat.

Zet de ramen pas open om te luchten als het buiten koeler is dan in de kamer. Wanneer het buiten 30 graden is en binnen 25 graden is het beter om de ramen gewoon dicht te houden. Anders komt er alleen maar meer warmte de ruimte binnen.

Zorg dat de warmte tussen het raam en de zonwering weg kan doormiddel van een rooster of bovenlicht.

Laatste maar absoluut niet onbelangrijk: wat vind je mooi? Binnen zonwering bepaald de sfeer in je interieur. Kies daarom voor een type dat je mooi vindt. Misschien kun je soms toch beter kiezen voor een iets sfeervollere zonwering dan de perfecte zonwering die je eigenlijk niet mooi vindt of niet bij het interieur past.

Liever advies aan huis?

Onze deskundige adviseurs komen graag bij jou thuis langs. Deel je wensen en krijg passend advies voor jouw woonsituatie. Vraag online gemakkelijk een adviesafspraak aan voor een moment dat jou uitkomt!

INHUIS raamdecoratie specialist

Raamdecoratiespecialist Annemiek

Warmtewerende zonwering binnen

Sommige ruimtes in huis wil je zo koel mogelijk houden. Vooral tijdens de warme zomermaanden. Isolerende plissé gordijnen gordijnen en shutters hebben een isolerende functie. Ga voor een gordijn met een extra voering voor extra isolatie of kies bij de plissé gordijnen voor een dubbele plissé, duette shades. Deze bestaan uit een dubbele geplooide stof waar de lucht tussen wordt vastgehouden. In de winter blijft je woning daardoor lekker warm en in de zomer juist koel, waardoor je op je energierekening bespaart. Wil je meer informatie over isolerende zonwering? Bekijk de blog isolerende raambekleding

Dupli XL INHUIS project - TDBU
inhuis - hotel chique shutters achterdeur
Shutter grote ramen
Categorie dupli

Voordelen zonwering binnen

Bepaal zelf de lichtinval & privacy
Met binnen zonwering kun je eenvoudig zelf de mate van lichtinval en privacy bepalen. Wil je overdag genieten van fijn zonlicht? Dan zet je de lamellen van je houten jaloezieën open. ’s Avonds tuimel je de lamellen gemakkelijk in de gewenste stand voor meer privacy.

Gunstig voor energieverbruik
Binnen zonwering biedt ook voor het energieverbruik veel voordelen. Met isolerende zonwering, zoals duette shades en gordijnen beperk je het warmteverlies in de winter en houdt je de warmte juist tegen op warme dagen. De ruimte tussen het raam en de zonwering functioneert als isolatielaag waardoor je binnen een aangename temperatuur hebt!

Voorkom verkleuring van meubels en gordijnen
Grote ramen en schuifdeuren op de zonkant van het huis zijn prachtig, maar laten wel veel zonlicht binnen waardoor je stoffen bank of gordijnen vaak snel verkleuren. Met jaloezieën of rolgordijnen filter je het zonlicht waardoor de gordijnen hun mooie kleur behouden. Daarnaast is het ook gewoon heel mooi om verschillende zonwering binnen met elkaar te combineren. Dit geeft extra sfeer in je interieur.

somfy afstandsbediening

Elektrische zonwering binnen

Houd je van gemak en comfort? Er zijn verschillende soorten elektrische binnen zonwering die je draadloos kunt bedienen met een afstandsbediening of app op je smartphone. Denk aan rolgordijnen, jaloezieën en plissé gordijnen, maar ook gordijnen kun je met elektrische gordijnrails elektrisch bedienen. Je bediend de zonwering binnen met één druk vanaf de bank. Ideaal! 

Zonwering binnen of buiten

Zoals de naam al doet vermoeden wordt buitenzonwering aan de buitenzijde van het raam bevestigd en binnen zonwering aan de binnenzijde. Buitenzonwering kan ook inbraakwerend, isolerend en geluidwerend zijn. Zonwering binnen is vaak goedkoper en brengt veel sfeer in je in interieur. Vind je het belangrijk dat de zonwering de warmte buiten houdt? Dan kun je het beste kiezen voor buitenzonwering. Met screens en rolluiken weer je de zon en warmte in je huis. Lees onze blog soorten zonwering voor buiten voor meer advies en inspiratie. Wanneer je de zonwering vooral wilt inzetten als decoratie van je huis en interieur, kun je beter kiezen voor binnen zonwering.

Diverse elektrische zonwering

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Onze specialisten helpen je graag in één van onze showrooms. Liever persoonlijk advies aan huis? Maak direct een adviesafspraak!

Nina Vervat avatar

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven