Verduisterende raamdecoratie: Welke opties zijn er?

Een donkere slaapkamer is voor de meeste Nederlanders een vereiste. Het zorgt voor een betere nachtrust, je kunt er langer door uitslapen en het isoleert de kamer vaak ook goed. Je raam verduisteren kan met verschillende raamdecoratie. In dit blog vertellen we je per productgroep hoe je je ruimte kunt verduisteren met verduisterende raamdecoratie!

Snel naar verduisterende rolgordijnen – verduisterende gordijnen – verduisterende vouwgordijnen

1. Verduisterend rolgordijn: kies voor een cassette en zijgeleiding

Rolgordijnen worden veel gekocht voor ruimtes die verduisterd moeten worden. De rolgordijnen kunnen met een verduisterende stof worden samengesteld waardoor de kamer donker aandoet.

Kies voor een rolgordijn met zijgeleiding

Een verduisterend rolgordijn met zijgeleiding is de beste optie om de kamer te verduisteren. Door de zijgeleidingslatten waar het rolgordijn doorheen beweegt ontstaan er geen lichtkieren naast het rolgordijn.

Zoek je een rolgordijn verduisterend voor je draaikiepraam? Kies dan voor het rolgordijn met mini-cassette. Het rolgordijn in een mini-cassette plak je op het raam, waardoor deze altijd meebeweegt met het raam. Door de zijgeleidingsprofielen aan de cassette, zijn er geen lichtkieren aanwezig.

Duo rolgordijnen verduisterend

Wil je een duo rolgordijn verduisterend samenstellen? Je kunt een duo rolgordijn met een verduisterende stof samenstellen. Een duo rolgordijn bestaat uit twee banen stof die langs elkaar heen bewegen. De ene baan heeft een transparante stof, de andere baan een verduisterende stof. Als je voldoende licht in de kamer wilt hebben, overdags bijvoorbeeld, dan trek je het rolgordijn op tot een hoogte waarbij de transparante banen zichtbaar zijn.

Het nadeel van een duo rolgordijn is, dat deze niet met een zijgeleidingsprofiel is te bestellen. Het duo rolgordijn kan alleen met een mini-cassette worden samengesteld. De mini-cassette is tot een maximale breedte van 150 cm te bestellen.

Foto: Rolgordijn met mini-cassette

Voordelen
+ Goede prijs kwaliteitverhouding
+ In tal van doekkleuren samen te stellen
+ Het rolgordijn met mini-cassette is ideaal voor draaikiepramen

Nadelen
 Het verduisterende rolgordijn met zijgeleidingsprofiel kan tot een maximale breedte van 220 cm worden besteld.
 De stof is altijd smaller dan de systeem breedte. Houdt hier rekening mee wanneer je niet kiest voor een rolgordijn met zijgeleiding.
 Minder geschikt voor hele vochtige ruimtes

INHUIS Plaza levert alleen verduisterende rolgordijnen op maat. Benieuwd wat jouw rolgordijn op maat kost?

2. Gordijnen verduisterend samenstellen: zware stof of een voering

Gordijnen kunnen je slaapkamer goed verduisteren. De gordijnen hebben voldoende overlap op een raam, waardoor eventuele lichtkieren zoveel mogelijk worden beperkt. Je kunt een verduisterend gordijn op maat als volgt samenstellen:

Kies een gordijn met een verduisterende stof: Een gordijn met een verduisterende stof verduisterd de kamer goed. Voornamelijk stoffen met een donker kleurenpallet verduisteren de kamer goed.

Laat je gordijn voeren: Het voordeel van het voeren van je gordijn is, dat de stof door zonnestralen niet kan verkleuren. Daarnaast krijgt het gordijn – afhankelijk van het type stof – een mooiere uitstraling.

Voordelen:
+ Gordijnen isoleren de kamer goed in zowel de winter als zomer
+ Dempen het geluid

Nadelen:
 Door de hoeveelheid stof kan een verduisterend gordijn kostbaarder zijn

3. Vouwgordijnen verduisterend

Een vouwgordijn kun je met een dim-out stof samenstellen tot een verduisterend vouwgordijn. Hoe verduisterend de kamer is heeft allereerst te maken met het type stof dat je kiest en deels met het kozijn waarin je het vouwgordijn plaatst. Er kunnen naast een vouwgordijn gemakkelijk lichtkieren ontstaan waardoor er toch licht in de kamer naar binnen schijnt. Het is belangrijk dat het vouwgordijn dus goed aansluit op je kozijnen.

Om het vouwgordijn verduisterend samen te stellen, kies je voor een dim-out stof in de configurator.

Voordelen:
+ Vouwgordijnen kunnen gewassen worden
+ Het gordijn is even breed als het systeem van het vouwgordijn, waardoor je het vouwgordijn goed kunt laten aansluiten tegen beide kozijnen.

Nadelen:
 Kans op lichtkieren naast het vouwgordijn

Foto: Dubbele plissé

4. Plisségordijnen verduisterend: Enkele stof verduisterend of dubbele plissé verduisterend

Plissés kun je zowel met een enkele als dubbele stof verduisterend samenstellen. Vind je een donkere kamer heel belangrijk? Dan raden we je aan om altijd te kiezen voor een dubbele plissé. Bij een enkele plissé zijn de touwtjes en de gaatjes waar het touwtje van het gordijn doorheen loopt zichtbaar, waardoor er licht door de kiertjes de kamer in kan schijnen. Bij een dubbele plisse zijn beiden niet meer zichtbaar, door de dubbele laag plisséstof.

De plissés kun je optioneel uitbreiden met zijgeleiding, waardoor ze goed te gebruiken zijn voor draaikiepramen. 

Voordelen:
+ Topdown bottum up samen te stellen
+ Het dubbele plisségordijn isoleert de kamer goed

Nadelen:
 Kans op lichtkieren naast het plisségordijn

Welke raamdecoratie verduistert je kamer verder?

Alle raamdecoratie in gesloten stand zorgt ervoor dat de kamer donkerder wordt. Jaloezieën, shutters en paneelgordijnen zijn nooit 100% verduisterend. Bij jaloezieën zijn het de lamellen die nooit volledig sluiten en ponsgaatjes hebben waardoor het licht naar binnen kan schijnen. Ditzelfde geldt voor de lamellen bij shutters. Paneelgordijnen bestaan uit losse panelen die je voor elkaar langs schuift. Tussen de panelen door kan altijd licht naar binnen schijnen. 

Hoeft jouw kamer niet volledig verduisterd worden? Dan zijn houten jaloezieën, aluminium jaloezieën, shutters en paneelgordijnen ook goed toepasbaar voor de slaapkamer.

Heb je nog een vraag over verduisterende raambekleding? Start de chat, stuur ons een e-mail of bel ons via 0180 – 555 900. 

Vraag of opmerking? Laat een berichtje achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje
Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje


Gerelateerde artikelen

ADVIES NODIG?
WIJ STAAN VOOR JE KLAAR!

Heb je hulp nodig bij het plaatsen van je bestelling? Wij zijn er voor je!
Daarom hebben we al meer dan 1000 tevreden klanten.

Bel +31 (0) 180-555 900 voor onze klantenservice.
Of start de livechat

Als eerste op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse e-mail met de laatste acties en leuke inspiratie.