Verduisterende raamdecoratie: Welke opties zijn er?

Verduisterende gordijnen slaapkamer banner

Verduisterende raamdecoratie: Welke opties zijn er?

Een donkere slaapkamer is voor veel van ons een vereiste. Geldt dat voor jou ook? Begrijpelijk! Een donkere kamer zorgt voor een betere nachtrust, want je kunt er langer door uitslapen en het zorgt vaak voor extra isolatie. Er zijn diverse soorten raamdecoratie waarmee jij het raam goed kunt verduisteren. In dit blog laten we precies zien welke raamdecoratie je het beste kunt kiezen om jouw kamer zo goed mogelijk te verduisteren. Voor welke verduisterende raamdecoratie kies jij?

Populaire verduisterende raamdecoratie

Rolgordijn met zijgeleiding
Rolgordijn
Gordijnen
Verduisterend vouwgordijn
Vouwgordijnen
Dupli in frame verduisterend
Dubbele plissés
Rolgordijn met zijgeleiding
Rolgordijnen
Lichte slaapkamer met gordijnen
Gordijnen
Vouwgordijnen verduisterend slaapkamer
Vouwgordijnen
Dupli in frame verduisterend
Duette shades
Rolgordijn met zijgeleiding
Details zijgeleiders verduisterend

1. Verduisterend rolgordijn: kies voor een cassette met zijgeleiding

Rolgordijnen worden veel gekocht voor ruimtes die verduisterd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer. Kies altijd voor een verduisterende stof, waardoor de kamer gelijk een stuk donkerder wordt wanneer je het rolgordijn sluit.

Kies voor een rolgordijn met zijgeleiding

Met een standaard rolgordijn ontstaan er lichtkieren aan de zijkant van de stof. Wil je dit voorkomen? Een rolgordijn met zijgeleiding is de beste optie om de kamer zoveel als mogelijk te verduisteren. Dankzij de zijgeleiders waar het rolgordijn doorheen beweegt ontstaan er geen lichtkieren naast het rolgordijn. 

Zoek je een rolgordijn voor je draai-kiepraam? Kies dan voor het rolgordijn met mini-cassette. Deze plak je gemakkelijk op het raam, waardoor deze altijd meebeweegt met het raam en de ruimte goed wordt verduistert. Door de zijgeleidingsprofielen zijn er geen lichtkieren aanwezig. 

Let op: zijn er ventilatieroosters in het raam aanwezig? Dan is het belangrijk dat je deze dichtdraait wanneer je het rolgordijn met zijgeleidingsprofiel of mini-cassette naar beneden uitrolt. Door de luchtstroom kan de stof van het rolgordijn uit de geleiders schieten.

Voordelen
+ Goede prijs kwaliteitverhouding.
+ In eindeloos veel doekkleuren samen te stellen.
+ Het rolgordijn met mini-cassette is ideaal voor draai-kiepramen.

Nadelen
Het verduisterende rolgordijn met zijgeleidingsprofiel kan tot een max. breedte van 220cm worden besteld.
De stof is altijd smaller dan het systeem. Houd hier rekening mee wanneer je niet kiest voor een rolgordijn met zijgeleiding.

Details zijgeleidingsprofiel verduisterend

2. Duo rolgordijnen verduisterend

Wil jij graag een duo rolgordijn verduisterend samenstellen? Dat kan! Een duo rolgordijn bestaat uit twee banen stof die langs elkaar heen bewegen. De ene baan heeft een transparante stof, de tweede baan een verduisterende stof. Als je voldoende licht in de kamer wil – overdags bijvoorbeeld – dan trek je het rolgordijn op tot een hoogte waarbij de transparante banen zichtbaar zijn.

Het nadeel van een duo rolgordijn is, dat deze niet met een zijgeleidingsprofiel is te bestellen. Het duo rolgordijn kan voor optimale verduistering alleen met een mini-cassette worden samengesteld. De mini-cassette is tot een maximale breedte van 150cm te bestellen.

INHUIS Plaza levert verduisterende rolgordijnen altijd volledig op maat. Benieuwd wat jouw rolgordijn op maat kost?

Gordijnen slaapkamer verduisterend

3. Gordijnen verduisterend samenstellen: zware stof of een voering

Gordijnen verduisteren je slaapkamer optimaal. De gordijnen hebben voldoende overlap voor het raam, waardoor eventuele lichtkieren worden beperkt. Je kunt een verduisterend gordijn op maat als volgt samenstellen:

Kies een gordijn met een verduisterende stof: Een gordijn met een verduisterende stof verduistert de kamer goed. Voornamelijk stoffen met een donker kleurenpallet verduisteren de kamer goed. 

Laat je gordijn voeren: Het voordeel van het voeren van je gordijn is, dat de stof door zonnestralen niet kan verkleuren. Daarnaast krijgt het gordijn – afhankelijk van het type stof – een mooiere en stevige uitstraling. 

Voordelen:
+ Gordijnen isoleren de kamer goed in zowel de winter als zomer.
+ Dempen het geluid.

Nadelen:
 Door de hoeveelheid stof kan een verduisterend gordijn kostbaarder zijn.

Concrete Vadain

Liever advies aan huis?

Onze deskundige adviseurs komen graag bij jou thuis langs. Deel je wensen en krijg passend advies voor jouw woonsituatie. Vraag online gemakkelijk een adviesafspraak aan voor een moment dat jou uitkomt!
INHUIS raamdecoratie specialist

Raamdecoratie specialist
Annemiek

Verduisterende vouwgordijnen in de slaapkamer

4. Vouwgordijnen verduisterend

Een vouwgordijn kun je met een dim-out stof samenstellen tot een verduisterend vouwgordijn. Hoe verduisterend de kamer is heeft natuurlijk alles te maken met het type stof dat je kiest en deels met het kozijn waarin je het vouwgordijn plaatst.

Er kunnen naast een vouwgordijn gemakkelijk lichtkieren ontstaan waardoor er toch licht in de kamer naar binnen schijnt. Het is belangrijk dat het vouwgordijn dus goed aansluit op je kozijnen.

Om het vouwgordijn verduisterend samen te stellen, kies je voor een dim-out stof in de configurator.

Voordelen:
+ Vouwgordijnen kunnen gewassen worden.
+ Het gordijn is even breed als het systeem van het vouwgordijn, waardoor je het vouwgordijn goed kunt laten aansluiten tegen beide kozijnen.

Nadelen:
 Kans op lichtkieren naast het vouwgordijn.

Dupli in frame verduisterend

5. Duette® Shades: verduisterend samen te stellen

Plissés kun je zowel met een enkele als dubbele stof verduisterend samenstellen. Vind je een donkere kamer heel belangrijk? Dan raden we je aan om altijd te kiezen voor een dupli plissé. Bij een enkele plissé zijn de touwtjes en de gaatjes waar het touwtje van het gordijn doorheen loopt zichtbaar, waardoor licht de kamer in kan schijnen. Bij een dupli plissé zijn deze gaatjes niet zichtbaar dankzij de dubbele honinggraatstructuur. Een verduisterende dupli plisséstof is voorzien van een speciale laag voor optimale verduistering. 

De dupli ingespannen is ideaal voor draai-kiepramen. Dit model is voorzien van zijgeleiding en eventueel van plakstrips. Zo bevestig je een dupli ingespannen eenvoudig op het raam en draait de dupli mee bij het openen van het raam. 

Voordelen:
+ Top down- bottom up samen te stellen.
+ Isolerende werking dankzij de honinggraatstructuur met luchtkamers

Nadelen:
 Kans op lichtkieren naast de dupli plissé.

Dupli verduisterend plakstrip
Dupli verduisterende stof

Welke raamdecoratie verduistert je kamer verder?

Alle raamdecoratie zorgt in gesloten stand voor een donkerdere ruimte. Jaloezieën, shutters en verticale lamellen zijn nooit 100% verduisterend. Bij jaloezieën komt dit door de ponsgaatjes en doordat de lamellen nooit volledig sluiten. Ditzelfde geldt voor de lamellen van shutters. Verticale lamellen bestaan uit losse lamellen die in gesloten stand voor elkaar langs vallen. Hierdoor kan er tussen de lamellen door altijd licht naar binnen vallen. 

Hoeft jouw kamer niet volledig verduisterd worden? Dan zijn houten jaloezieën, aluminium jaloezieën en shutters ook goed toepasbaar voor de slaapkamer. Je kunt er in deze situatie ook voor kiezen om rolluiken aan de buitenzijde van het raam te plaatsen die de kamer écht goed verduisteren.

Heb je nog een vraag over verduisterende raamdecoratie? Start de chat, stuur ons een e-mail of bel ons via 0180 – 555 900. 

Tips!

Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje
Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje


Gerelateerde artikelen