Verduisterende raamdecoratie: Welke opties zijn er?

Een donkere slaapkamer is voor veel Nederlanders een vereiste. Geldt dat voor jou ook? Begrijpelijk! Een donkere kamer zorgt voor een betere nachtrust, je kunt er langer door uitslapen en het isoleert de kamer vaak ook goed. Je raam verduisteren kan met verschillende type raamdecoratie. In dit blog laten we zien welke raamdecoratie je het beste kunt kiezen om je kamer zo goed mogelijk te verduisteren.

Populaire verduisterende raamdecoratie

Dubbele plissés
Rolgordijnen draaikiepramen
Rolgordijn
Vouwgordijnen
Gordijnen
Rolgordijnen draaikiepramen
Rolgordijnen
Gordijnen
Vouwgordijnen
Plissés

1. Verduisterend rolgordijn: kies voor een cassette & zijgeleiding

Rolgordijnen worden veel gekocht voor ruimtes die verduisterd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer. Je kiest voor een rolgordijnen met een verduisterende stof, waardoor de kamer donker aandoet als je het rolgordijn sluit.

Kies voor een rolgordijn met zijgeleiding

Een verduisterend rolgordijn met zijgeleiding is de beste optie om de kamer te verduisteren. Door de zijgeleidingslatten waar het rolgordijn doorheen beweegt ontstaan er geen lichtkieren naast het rolgordijn. 

Zoek je een rolgordijn voor je draai-kiepraam? Kies dan voor het rolgordijn met mini-cassette. Deze plak je gemakkelijk op het raam, waardoor deze altijd meebeweegt met het raam. Door de zijgeleidingsprofielen zijn er geen lichtkieren aanwezig. 

Let op: zijn er ventilatieroosters in het raam aanwezig? Dan is het belangrijk dat je deze dichtdraait wanneer je het rolgordijn mini-cassette naar beneden uitrolt. Door de luchtstroom kan de stof van het rolgordijn uit de geleiders komen.

Voordelen
+ Goede prijs kwaliteitverhouding.
+ In tal van doekkleuren samen te stellen.
+ Het rolgordijn met mini-cassette is ideaal voor draaikiepramen.

Nadelen
Het verduisterende rolgordijn met zijgeleidingsprofiel kan tot een max. breedte van 220 cm worden besteld.
De stof is altijd smaller dan het systeem. Houd hier rekening mee wanneer je niet kiest voor een rolgordijn met zijgeleiding.

Rolgordijn mini-cassette

Duo rolgordijnen verduisterend

Wil je een duo rolgordijn verduisterend samenstellen? Dat kan! Een duo rolgordijn bestaat uit twee banen stof die langs elkaar heen bewegen. De ene baan heeft een transparante stof, de andere baan een verduisterende stof. Als je voldoende licht in de kamer wilt hebben – overdags bijvoorbeeld – dan trek je het rolgordijn op tot een hoogte waarbij de transparante banen zichtbaar zijn.

Het nadeel van een duo rolgordijn is, dat deze niet met een zijgeleidingsprofiel is te bestellen. Het duo rolgordijn kan alleen met een mini-cassette worden samengesteld. De mini-cassette is tot een maximale breedte van 150 cm te bestellen.

INHUIS Plaza levert alleen verduisterende rolgordijnen op maat. Benieuwd wat jouw rolgordijn op maat kost?

verduisterende gordijnen slaapkamer

2. Gordijnen verduisterend samenstellen: zware stof of een voering

Gordijnen verduisteren je slaapkamer goed! De gordijnen hebben voldoende overlap op een raam, waardoor eventuele lichtkieren zoveel mogelijk worden beperkt. Je kunt een verduisterend gordijn op maat als volgt samenstellen:

Kies een gordijn met een verduisterende stof: Een gordijn met een verduisterende stof verduistert de kamer goed. Voornamelijk stoffen met een donker kleurenpallet verduisteren de kamer goed. 

Laat je gordijn voeren: Het voordeel van het voeren van je gordijn is, dat de stof door zonnestralen niet kan verkleuren. Daarnaast krijgt het gordijn – afhankelijk van het type stof – een mooiere uitstraling. 

Voordelen:
+ Gordijnen isoleren de kamer goed in zowel de winter als zomer.
+ Dempen het geluid.

Nadelen:
 Door de hoeveelheid stof kan een verduisterend gordijn kostbaarder zijn.

Liever advies van een specialist?

Deel je wensen met onze adviseurs en je krijgt heel gericht advies, passend bij jouw woonsituatie. Kom vrijblijvend langs in één van onze showrooms of maak een adviesafspraak op het moment dat het voor jou uitkomt.

Raamdecoratie specialist

Raamdecoratie specialist
Annemiek

3. Vouwgordijnen verduisterend

Een vouwgordijn kun je met een dim-out stof samenstellen tot een verduisterend vouwgordijn. Hoe verduisterend de kamer is heeft natuurlijk alles te maken met het type stof dat je kiest en deels met het kozijn waarin je het vouwgordijn plaatst.

Er kunnen naast een vouwgordijn gemakkelijk lichtkieren ontstaan waardoor er toch licht in de kamer naar binnen schijnt. Het is belangrijk dat het vouwgordijn dus goed aansluit op je kozijnen.

Om het vouwgordijn verduisterend samen te stellen, kies je voor een dim-out stof in de configurator.

Voordelen:
+ Vouwgordijnen kunnen gewassen worden.
+ Het gordijn is even breed als het systeem van het vouwgordijn, waardoor je het vouwgordijn goed kunt laten aansluiten tegen beide kozijnen.

Nadelen:
 Kans op lichtkieren naast het vouwgordijn.

Stel direct online samen

Plisse draaikiepraam

4. Duette® Shades: goed verduisterend samen te stellen

Plissés kun je zowel met een enkele als dubbele stof verduisterend samenstellen. Vind je een donkere kamer heel belangrijk? Dan raden we je aan om altijd te kiezen voor een dubbele plissé. Bij een enkele plissé zijn de touwtjes en de gaatjes waar het touwtje van het gordijn doorheen loopt zichtbaar, waardoor er licht door de kiertjes de kamer in kan schijnen. Bij een dubbele plisse zijn beiden niet meer zichtbaar, door de dubbele laag plisséstof. 

De plissés kun je optioneel uitbreiden met zijgeleiding, waardoor ze goed te gebruiken zijn voor draai-kiepramen. 

Voordelen:
+ Top down bottom up samen te stellen.
+ Het dubbele plisségordijn isoleert de kamer goed.

Nadelen:
 Kans op lichtkieren naast het plisségordijn.

Welke raamdecoratie verduistert je kamer verder?

Alle raamdecoratie in gesloten stand zorgt ervoor dat de kamer donkerder wordt. Jaloezieën, shutters en paneelgordijnen zijn nooit 100% verduisterend. Bij jaloezieën zijn het de lamellen die nooit volledig sluiten en ponsgaatjes hebben waardoor het licht naar binnen kan schijnen. Ditzelfde geldt voor de lamellen bij shutters. Paneelgordijnen bestaan uit losse panelen die je voor elkaar langs schuift. Tussen de panelen door kan altijd licht naar binnen schijnen. 

Hoeft jouw kamer niet volledig verduisterd worden? Dan zijn houten jaloezieën, aluminium jaloezieën, shutters en paneelgordijnen ook goed toepasbaar voor de slaapkamer. Je kunt er in deze situatie ook voor kiezen om rolluiken buiten voor je raam te plaatsen die de kamer écht goed verduisteren.

Heb je nog een vraag over verduisterende raambekleding? Start de chat, stuur ons een e-mail of bel ons via 0180 – 555 900. 

Tips!