Kindveilige raamdecoratie: Is mijn raamdecoratie veilig?

Kinderen spelen in huis en zijn nieuwsgierig naar alles wat er om hen heen te zien is. Een ongeluk zit hierbij in een kleine hoek. Een tijdje geleden was het thema kindveiligheid bij raamdecoratie weer in het nieuws omdat er verschillende producten bij o.a. de bouwmarkten uit de schappen zijn gehaald. Is alle raamdecoratie veilig voor jonge kinderen? Waar moet je als ouder op letten als je nieuwe raamdecoratie aanschaft? En wat kun je doen om je bestaande raamdecoratie te controleren? 

Tips & Advies voor kindveilige raamdecoratie

Ouders en gebruikers moeten zich goed bewust zijn van de risico’s van loshangende koorden, banden, kettingen en draden voor jonge kinderen. Onze collega’s krijgen deze vragen regelmatig aan de telefoon of via onze chat en daarom geven we in dit blog enkele tips voor veiligheid en raamdecoratie.

1. Montagehoogte meten

Om de juiste montagehoogte op te geven meet je de exacte hoogte tussen de vloer en het punt waar de raamdecoratie in de muur of in het plafond wordt bevestigd. De afmeting in centimeters is de montagehoogte. Je kunt enerzijds rekening houden met de montagehoogte, door dit mee te nemen in de beslissing waar je de raamdecoratie gaat bevestigen: in het kozijn of aan het plafond.

De standaard bedieningslengte voor de meeste raambekledingen met koord- of kettingbediening mag maximaal 100 cm zijn, om risico’s bij jonge kinderen te beperken. Als de lengte van een product meer is dan 250 cm, moet de bedieningsketting minder of gelijk zijn aan de producthoogte (150 cm). De bedieningsketting moet minimaal 150 cm boven de vloer hangen.

Wil je de maten liever laten opmeten? Dat is mogelijk! Een adviseur komt bij jou thuis langs om de juiste maten op te meten en de gewenste situatie door te spreken. Bekijk hier de mogelijkheden en maak direct een afspraak.

2. Koorden en kettingen

Jonge kinderen kunnen verstrikt raken in de lus van trekkoorden, banden en verbindingskoorden waarmee het product bediend wordt. Houd om dit te voorkomen de koorden buiten bereik van jonge kinderen en knoop de koorden niet aan elkaar, waardoor er een lus gevormd wordt.

3. Koordkikker

Om ervoor te zorgen dat kinderen niet makkelijk bij de koordjes, touwtjes en kettinkjes kunnen komen kun je de bediening van de raamdecoratie ophangen aan bijvoorbeeld een koordkikkertje of een andere kettingbeveiliging. Bij INHUIS Plaza verzenden wij altijd een kettingbeveiliging mee met de producten waarop dit van toepassing is. Hier wordt de ketting in vastgeklikt zodat er niet aan het koord of aan de ketting kan worden getrokken.

4. Inrichting van de kamer

Met de inrichting van de kamer kun je ook rekening houden met de veiligheid. Plaats daarom een ledikant of wiegje niet te dicht in de buurt van de kettingen of koordjes van de raamdecoratie. Bij het bestellen van nieuwe raamdecoratie kun je bij ons ook de bedieningszijde kiezen.

Wat doen fabrieken aan kindveiligheid?

Dat is natuurlijk een terechte vraag. Er is een Europese regelgeving die bepaalt dat de montagehoogte minimaal 1,70 meter moet zijn en dat het einde van de bediening minimaal 1,5 meter boven de grond moet hangen. Dit kan de fabriek niet bij de klanten thuis controleren, dus moet er een montagehoogte opgegeven worden.

Al onze raamdecoratie voldoet altijd aan de minimum vereisten, zoals voorgeschreven in de aangepaste veiligheidsvoorschriften door de Europese norm EN 13120. Daarnaast worden er voortdurend nieuwe en kindvriendelijke producten en opties ontwikkelt om het risico op ongevallen te verkleinen. Voorbeelden hiervan zijn een SmartCord of Literise bij de plissés en natuurlijk de elektrische bediening van de raamdecoratie.

Foto: Elektrische bediening via app

Maak de juiste keuze voor jouw huis

Van koordloze alternatieven tot elektrische systemen, kies het product, functie en bedieningsmethode die het beste bij jouw huis en situatie past. Wil je liever persoonlijk advies om de juiste keuze te maken? Kom langs bij één van onze showrooms voor deskundig advies. Daarnaast hebben we een complete waaier van kleuren en patronen die perfect zijn voor speelkamers en slaapkamers van kleine kinderen.

Heb je nog een vraag over kindveilige raamdecoratie? Start de chat, stuur ons een e-mail of bel ons via 0180 – 555 900. Onze productspecialisten helpen je graag verder!

Nina Vervat

Nina Vervat

Ik heb een zwak voor Scandinavische en Industriële interieurs | Favoriete raamdecoratie: gordijnen en zwarte jaloezieën | Gefascineerd door binnenkijkers | Passie voor reizen, eten & interieur
Nina Vervat

Nina Vervat

Ik heb een zwak voor Scandinavische en Industriële interieurs | Favoriete raamdecoratie: gordijnen en zwarte jaloezieën | Gefascineerd door binnenkijkers | Passie voor reizen, eten & interieur


Gerelateerde artikelen

ADVIES NODIG?
WIJ STAAN VOOR JE KLAAR!

Heb je hulp nodig bij het plaatsen van je bestelling? Wij zijn er voor je!
Daarom hebben we al meer dan 1000 tevreden klanten.

Bel +31 (0) 180-555 900 voor onze klantenservice.
Of start de livechat

Als eerste op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse e-mail met de laatste acties en leuke inspiratie.

2001 - 2021 | Inhuis Plaza B.V.
Beoordelingen door klanten: 4.7 / 5 | 1670 reviews