Energie besparen met de juiste zonwering

Zonnescherm, markiezen en screens op maat

Wist je dat de juiste zonwering ook energie bespaart? 21 maart markeert niet alleen het begin van de lente, maar het is dit jaar ook de datum van de allereerste Global Shading Day. In dit blog lees je meer over deze speciale dag en vertellen we je met welke zonwering je energie kunt besparen.

Populaire zonwering

Wist je dat je je huis kunt verduurzamen en energie kunt besparen door gebruik te maken van zonwering? De meeste warmte komt ons huis binnen door de ramen. Hoe groter je ramen, hoe meer vrij spel de zon heeft om je huis van buiten te verwarmen. Veel huizen en gebouwen zijn goed geïsoleerd en houden hierdoor de extra warmte juist langer vast. Om te voorkomen dat de zon je woning te snel en te veel opwarmt, kun je het best buitenzonwering gebruiken. Rolluiken, screens, markiezen en uitvalschermen zorgen ervoor dat de zon niet direct op jouw ramen kan schijnen, waardoor jouw huis langer koel blijft.

Met elk jaar hogere temperaturen en meer zonuren, loopt ook de vraag naar airco’s en ventilatoren toe. Daarbij moeten die apparaten steeds harder werken om de ruimte koel te krijgen. Natuurlijk helpen deze apparaten bij het verkoelen van je huis, maar het kost erg veel energie en is ook erg duur. Zo lang de zon op je ramen blijft schijnen is het eigenlijk als dweilen met de kraan open.

Global Shading Day

Op 21 maart 2023 houdt de European Solar Shading Organisation (ES-SO) voor het eerst de ‘Global Shading Day’. Deze dag is in het leven geroepen om meer bewustzijn te creëren voor de persoonlijke, ecologische en economische voordelen van zonwering. Als het aan de ES-SO ligt, wordt goede zonwering standaard inbegrepen bij de bouw van nieuwe woningen en gebouwen. Als we niets doen zal ongeveer 60% van de gebouwen in 2050 airconditioning nodig hebben, als gevolg van de klimaatverandering.

Welke zonwering is geschikt?

Alle soorten zonwering zorgen ervoor dat de zon niet direct op je ramen schijnt. Daardoor warmt je huis minder snel op. De locatie van het raam en de functie van de ruimte hebben natuurlijk invloed op het type zonwering dat je kiest. Zo wil je bij een terras in de tuin waarschijnlijk liever een zonnescherm dan een verticaal screen.

Alle soorten uitvalschermen, markiezen, screens en rolluiken hebben hun eigen voordelen. Bij rolluiken en screens ontstaat er een ruimte met stilstaande lucht tussen het raam en de zonwering. Deze stilstaande lucht isoleert en zorgt ervoor dat de warmte niet van buiten naar binnen komt en andersom. Dit kan er dus ook in de winter voor zorgen dat je juist de warmte in je huis houdt en minder hoeft te verwarmen!

Zonneschermen bij inhuis plaza
inhuis plaza - roma screen
inhuis plaza - klassieke markies

Slimme zonwering

De meeste zonweringproducten zijn tegenwoordig elektrisch en op afstand bedienbaar. Er zijn ook systemen die met een smartphone bediend kunnen worden. Daarmee is het zelfs mogelijk om zonwering op voorgeprogrammeerde tijdstippen open of dicht te doen. Of om dit op afstand te doen als je het in de ochtend in alle haast bent vergeten.

Liever advies aan huis?

Onze deskundige adviseurs komen graag bij jou thuis langs. Deel je wensen en krijg passend advies voor jouw woonsituatie. Vraag online gemakkelijk een adviesafspraak aan voor een moment dat jou uitkomt!

Adviseur Bas

Zonweringspecialist Bas

Zonwering op zonne-energie

Er zijn steeds meer opties voor zonwering met zonne-energie. Deze zonwering heeft een zonnepaneel op de omkasting. De accumotor in het systeem werkt op zonne-energie. Via het zonnepaneel worden de zonnestralen opgevangen en wordt de accu gevoed. Ook op bewolkte dagen heeft de zon de benodigde sterkte en er is dus geen direct zonlicht nodig om de accu op te laden. Hierdoor werkt je solar zonwering gewoon het hele jaar door! Je kunt bij inhuis plaza bijvoorbeeld kiezen voor solar rolluiken en solar screens.

Lees hier meer over screens op zonne-energie

Heb je na het lezen van onze blog nog vragen? Onze specialisten helpen je graag in één van onze showrooms of neem contact op met onze klantenservice. Liever persoonlijk advies aan huis? Maak direct een adviesafspraak!

Nienke avatar

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven