Wat moet je weten over het doek van je zonnescherm?

Een zonnescherm staat of valt met de kwaliteit van het zonwerende doek. Het doek moet je beschermen tegen het invallende zonlicht. Wil je het doek van je zonnescherm schoonmaken of meer weten over de doekeigenschappen? In dit blog vertellen we je er alles over!

Functie zonnescherm doek: weerkaatsen van de zonnestralen

De ultraviolette straling van de zon laat je huid sneller verouderen en kan er zelfs voor zorgen dat je op de lange termijn blijvende schade overhoudt. Dat tonen tal van wetenschappelijke onderzoeken aan. Dat is de reden waarom je in de zomer niet de hele dag blootgesteld wilt worden aan de zon. Een zonnescherm is de perfecte oplossing als je wilt genieten van het lekkere weer en tegelijkertijd ook in de schaduw kunt zitten. 

De weefseldichtheid van een zonneschermdoek en de kleur van het doek bepalen in welke mate de zonnestralen weerkaatst worden, deze worden opgenomen of doorgegeven worden. Zo hebben zonweringsdoeken met een lichte kleur een minimale UV-bescherming van 95%, terwijl donkere doeken tot wel 100% UV-bescherming bieden.

screens op maat

Eigenschappen van zonnescherm doeken

Elk zonneschermdoek wordt met de grootste zorg samengesteld en ontwikkeld met de beste productie-, verwerkings- en confectietechnieken. Toch kan het voorkomen dat er verschijnselen in het zonwerende doek zichtbaar zijn, die niet te voorkomen zijn. De waarde van het doek blijft echter groot. Houd hier rekening mee als je een zonnescherm aanschaft. 

Waar kun je aan denken?

// Knikvouwen

Bij lichte doekkleuren kan er in de knik van het doek een pigmentverschuiving ontstaan bij de confectie. Een knikvouw ziet er donker gekleurd uit als je het doek tegen het licht aanhoudt.

// Krijtstrepen

Er kunnen ten alle tijd lichte strepen in het doek ontstaan, zelfs als het doek met de grootste zorgvuldigheid is verwerkt. Deze strepen noemen we ook wel krijtstrepen.

// Wafelvorming

Bij de zomen en naden kunnen wisseldiktes op de doekrol ontstaan door de dubbele lagen doek. Door de stofspanningen kunnen er daardoor golven ontstaan in het doek.

Advies van een specialist?

Deel je wensen met onze adviseurs en je krijgt heel gericht advies, passend bij jouw woonsituatie. Kom vrijblijvend langs in één van onze showrooms of maak een adviesafspraak op het moment dat het voor jou uitkomt.

Zonwering specialist
Bram

Zo maak je je zonnescherm doek schoon

Het is verstandig om je zonnescherm doek eens in het jaar schoon te maken. Je start altijd met het verwijderen van los vuil met een borstel of stofzuiger. 

Heeft het doek vlekken? Deze verwijder je gemakkelijk met lauw water en een schoonmaakmiddel. Het is belangrijk dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Deze kunnen de beschermingslaag van je doek aantasten. Na afloop spoel je het doek met lauw water af. Zorg ervoor dat alle zeepresten verwijderd zijn! Je droogt het doek vervolgens af. Het is aan te raden om een nieuwe impregneerlaag aan te brengen op het doek.

Wil je het hele zonnescherm schoonmaken? Bekijk hier een handleiding met handige stappen.

Mag een zonnescherm doek nat worden?

Een goed zonweringsdoek is waterafstotend geïmpregneerd. Bij een minimale doekhelling van 14 graden kan je zonnescherm doek prima tegen een kleine regenbui. Wel raden we je aan om het zonnescherm zo min mogelijk nat te laten regenen. Is dit wel gebeurd? Zorg er dan voor dat het scherm goed droogt voordat je hem weer sluit.

Kom onze doekkleuren bekijken in de showroom

Benieuwd welk type zonnescherm en welke doekkleur perfect bij jouw woning past? In onze showrooms vind je een uitgebreide collectie aan verschillende schermen en doekkleuren. Kom langs en doe inspiratie op! Een deel van de doekkleuren staat ook online in onze configurator.

Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje
Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje


Gerelateerde artikelen

ADVIES NODIG?
WIJ STAAN VOOR JE KLAAR!

Heb je hulp nodig bij het plaatsen van je bestelling? Wij zijn er voor je!
Daarom hebben we al meer dan 1000 tevreden klanten.

Bel +31 (0) 180-555 900 voor onze klantenservice.
Of start de livechat

Als eerste op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse e-mail met de laatste acties en leuke inspiratie.

2001 - 2021 | Inhuis Plaza B.V.
Beoordelingen door klanten: 4.7 / 5 | 1640 reviews