Schoonmaaktips: zo maak jij je raamdecoratie schoon!

Januari is de maand waarin jij misschien weer nieuwe voornemens en doelen hebt. Laat dit er één zijn: Schone raamdecoratie. Maak deze maand een goede start en geef je raamdecoratie weer eens een schoonmaakbeurt. 

Je hebt mooie raamdecoratie gekocht, maar hoe houd je deze het langste mooi en schoon? Op den duur kan elk type raamdecoratie een keer vies worden. Start het jaar goed en geef je raamdecoratie deze maand een goede schoonmaakbeurt.

Gordijnen wassen

Wil je jouw gordijnen wassen? Dat kan! Gordijnen kunnen op een fijn wasprogramma worden gewassen of je kunt het wassen van de gordijnen aan een stomerij overlaten. Er zijn veel verschillende soorten stoffen en iedere stof heeft een eigen behandeling nodig. Lees daarom goed de wasvoorschriften van jouw gordijnen of vitrage! Ook zie je vaak dat er een kleine krimptolerantie in kan zitten van circa 1-2%. Gordijnen die van 100% katoen zijn, kunnen zelf wel tot 4% krimpen. Houdt hier rekening mee en probeer de gordijnen zo kort en mogelijk te wassen op een lage temperatuur. Hang de gordijnen na het wassen nat op, zodat ze kunnen drogen. 

Tip: Wanneer het mistig of vorstig is buiten, kun je de gordijnen ook buiten hangen. De nare geurtjes zijn er dan vaak al uit.
Tip: Doe de haken in een waszak of panty, zo hoef je ze er niet allemaal af te halen en kan het gordijn niet beschadigen.

Vouwgordijnen reinigen

De stoffen van een vouwgordijn kunnen net als een overgordijn gereinigd worden. Doe dit volgens het wasvoorschrift dat op ieder vouwgordijn te vinden is. Volg voor het wassen de volgende stappen:

Stap 1: Verwijder de baleinen van het vouwgordijn
Stap 2: Haal de koorden van het vouwgordijn los
Stap 3: Maak de stof los van de bak

(Duo) Rolgordijnen en Paneelgordijnen schoonmaken

Een rolgordijn van polyester (PES), Trevira CS of ecologisch polyester (Eco-PES) kun je schoonmaken door ze af te nemen met een licht vochtige doek. De overige stoffen kun je reinigen met een zachte borstel of plumeau. Gebruik altijd een niet-synthetisch wasmiddel en lauwwarm water. Schrob of wrijf niet hard over het rolgordijn, want hiermee beschadig je de beschermlaag van het rolgordijn.

Let op:

  • Accessoires zoals ringen en houten onderlatten mogen niet nat worden
  • Stoffen die voorzien zijn van een gemetalliseerde coating mogen alleen droog gereinigd worden om beschadigingen te voorkomen.

Voor duo rolgordijnen geldt dat je het rolgordijn met een zachte borstel afveegt. De stof van een duo rolgordijn is namelijk heel gevoelig. 

Plissés en Duettes reinigen

Je kunt de plissés en duettes met een plumeau of een handstofzuiger op zachte stand schoonmaken. Is er een vlek op de plissé of duette ontstaan? Maak deze dan zo snel mogelijk schoon met een zachte spons en lauwwarm water. Wil je de plissés of duettes wassen? Er zijn veel verschillende soorten stoffen en iedere stof heeft een eigen behandeling nodig. Lees daarom goed de wasvoorschriften die bij het product zijn meegeleverd. 

Let op: Verduisterende dupligordijnstoffen en gemetalliseerde plisségordijnen niet nat maakt! Dit beschadigd de beschermingslaag.

Shutters schoonmaken

Shutters zijn heel eenvoudig schoon te houden. Sluit de lamellen naar voren en veeg het stof en klein vuil eenvoudig af met een plumeau of Swiffer. Sluit de lamellen vervolgens naar achteren en herhaal dit. Zitten er vlekken of ander hardnekkig vuil op de lamellen van je shutters? Dan kun je deze met een licht vochtige doek verwijderen.

Let op: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen de lak op de lamellen aantasten.

(Houten) jaloezieën schoonmaken

Houten jaloezieën en aluminium jaloezieën kun je op dezelfde manier reinigen. Hoe maak je jaloezieën snel en gemakkelijk schoon? Het makkelijkste is om de jaloezieën te tuimelen en in een dichte stand te zetten. Daarna kun je met een licht vochtige doek, een plumeau of Swiffer de latjes langs gaan. Wees voorzichtig met het ladderkoord of het ladderband. Deze zijn kwetsbaar. Je kunt de lamellen ook schoonmaken door met een stofzuiger op de lichtste stand over de lamellen heen te gaan. Uiteraard is het belangrijk dat je dit met alle voorzichtigheid doet. 

Wij raden je aan om de jaloezieën minimaal één keer per maand af te nemen. Dit voorkomt dat de jaloezieën erg vies worden waardoor het schoonmaken een grotere klus wordt. Wanneer je ze eens in de maand schoonmaakt, blijven ze altijd mooi schoon! 

Heb jij nog een specifieke vraag hoe je jouw raamdecoratie product reinigt? Neem gerust even contact met ons op via de chat of stuur een e-mail naar info@inhuisplaza.nl

Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje
Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje


Gerelateerde artikelen

ADVIES NODIG?
WIJ STAAN VOOR JE KLAAR!

Heb je hulp nodig bij het plaatsen van je bestelling? Wij zijn er voor je!
Daarom hebben we al meer dan 1000 tevreden klanten.

Bel +31 (0) 180-555 900 voor onze klantenservice.
Of start de livechat

Als eerste op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse e-mail met de laatste acties en leuke inspiratie.

2001 - 2021 | Inhuis Plaza B.V.
Beoordelingen door klanten: 4.7 / 5 | 1669 reviews