Schoonmaaktips: zo maak jij je raamdecoratie schoon!

Raamdecoratie schoonmaken tips

Is het nieuwe jaar begonnen of is het voorjaar eindelijk in aantocht? Dan is er niets zo fijn als een schoon en fris huis. Op den duur kan elk type raamdecoratie een keer vies worden. Start deze maand gelijk goed en geef je raamdecoratie een schoonmaakbeurt. Voeg het schoonmaken van jouw raamdecoratie toe aan je standaard schoonmaakroutine voor een voldaan gevoel. Hoe jij jouw raamdecoratie het langst mooi en schoon houdt? Wij vertellen het!

Gordijnen wassen

Wil je jouw gordijnen wassen? Dat kan! Gordijnen kunnen op een fijn wasprogramma worden gewassen of je kunt het wassen van de gordijnen aan de stomerij overlaten. Er zijn veel verschillende soorten stoffen en iedere stof heeft een eigen behandeling nodig. Lees daarom goed de wasvoorschriften van jouw gordijnen of vitrage! Ook zie je vaak dat er een kleine krimptolerantie in kan zitten van circa 1-2%. Gordijnen die van 100% katoen zijn, kunnen zelfs tot wel 4% krimpen. Houdt hier rekening mee en probeer de gordijnen zo kort mogelijk op een lage temperatuur te wassen. Hang de gordijnen na het wassen nat op, zodat ze kunnen drogen. 

Tip 1: Wanneer er mist of vorst buiten is, kun je de gordijnen ook buiten hangen. Nare geurtjes trekken er dan vaak al uit.

Tip 2: Doe de haken in een waszak of panty, zo hoef je ze er niet allemaal af te halen en kan het gordijn niet beschadigen.

inhuis gordijnen - achterdeur
Vouwgordijn INHUIS

Vouwgordijnen reinigen

De stoffen van een vouwgordijn kunnen net als gordijnen gereinigd worden. Doe dit volgens het wasvoorschrift dat op ieder vouwgordijn te vinden is. Volg voor het wassen de volgende stappen:

Stap 1: Verwijder de baleinen van het vouwgordijn

Stap 2: Haal de koorden van het vouwgordijn los

Stap 3: Maak de stof los van de bak

Liever advies aan huis?

Onze deskundige adviseurs komen graag bij jou thuis langs. Deel je wensen en krijg passend advies voor jouw woonsituatie. Vraag online gemakkelijk een adviesafspraak aan voor een moment dat jou uitkomt!

INHUIS raamdecoratie specialist

Raamdecoratiespecialist Annemiek

(Duo) Rolgordijnen en Paneelgordijnen schoonmaken

Een rolgordijn van polyester (PES), Trevira CS of ecologisch polyester (Eco-PES) kun je schoonmaken door ze af te nemen met een licht vochtige doek. De overige stoffen kun je reinigen met een zachte borstel of plumeau. Gebruik altijd een niet-synthetisch wasmiddel en lauwwarm water. Schrob of wrijf niet hard over het rolgordijn, want hiermee beschadig je de beschermlaag.

Voor duo rolgordijnen geldt dat je het rolgordijn met een zachte borstel afveegt. De stof van een duo rolgordijn is namelijk zeer gevoelig. 

Let op:

  • Accessoires zoals ringen en houten onderlatten mogen niet nat worden
  • Stoffen die voorzien zijn van een gemetalliseerde coating mogen alleen droog gereinigd worden om beschadigingen te voorkomen.
Standaard rolgordijn INHUIS - Slaapkamer staand
Dupli Xl zonwering binnen

Plissés en Duettes reinigen

Je kunt plissés en duettes met een plumeau of een handstofzuiger op zachte stand schoonmaken. Is er een vlek op de plissé of duette ontstaan? Maak deze dan zo snel mogelijk schoon met een zachte spons en lauwwarm water. Wil je de plissés of duettes wassen? Er zijn veel verschillende soorten stoffen en iedere stof heeft een eigen behandeling nodig. Lees daarom goed de wasvoorschriften die bij het product zijn meegeleverd. 

Let op: Verduisterende dupli stoffen en gemetalliseerde plissé gordijnen niet nat maken! Dit beschadigd de beschermlaag.

Shutters schoonmaken

Shutters zijn heel eenvoudig schoon te houden. Sluit de lamellen naar voren en veeg het stof en klein vuil eenvoudig af met een plumeau of Swiffer. Sluit de lamellen vervolgens naar achteren en herhaal deze handeling. Zitten er vlekken of ander hardnekkig vuil op de lamellen van je shutters? Dan kun je deze met een licht vochtige doek verwijderen.

Let op: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen de lak op de lamellen aantasten.

Shutters zwart BLEND verborgen bediening
houten jaloezie project

Jaloezieën schoonmaken

Houten jaloezieën en aluminium jaloezieën kun je op dezelfde manier reinigen. Hoe maak je jaloezieën snel en gemakkelijk schoon? Het makkelijkste is om de jaloezieën te tuimelen en in een dichte stand te zetten. Daarna kun je met een licht vochtige doek, een plumeau of Swiffer de latjes langs gaan. Wees voorzichtig met het ladderkoord of het ladderband, deze zijn kwetsbaar. Je kunt de lamellen ook schoonmaken door met een stofzuiger op de lichtste stand over de lamellen heen te gaan. Uiteraard is het belangrijk dat je dit met alle voorzichtigheid doet. 

Wij raden je aan om de jaloezieën minimaal één keer per maand af te nemen. Dit voorkomt dat de jaloezieën erg vies worden waardoor het schoonmaken een grotere klus wordt. Wanneer je ze eens in de maand schoonmaakt, blijven ze altijd mooi schoon! 

Heb je na het lezen van onze blog nog een specifieke vraag over hoe je de raamdecoratie bij jou thuis reinigt? Neem gerust contact met ons op via de chat of stuur een e-mail naar info@inhuisplaza.nl. Onze specialisten helpen je graag op weg.

Nina Vervat avatar

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven