Vanaf 1 januari 2021 zijn de eisen voor nieuwe woningen en gebouwen aangepast om deze energiezuiniger te maken. BENG is hierbij de nieuwe maatstaf voor energiegebruik en vervangt de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt). BENG is een afkorting voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Een aanvullende eis is om het risico op oververhitting te beperken. Zonwering kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Door de nieuwe regels geldt er een nieuwe manier van ontwerpen en werken in de bouw. Hier heeft iedere professional in de nieuwbouw mee te maken. Van aannemer en architect tot installateur en projectontwikkelaar.
De BENG-indicatoren
Alle nieuwbouw in Nederland moet voldoen aan de BENG-eisen. Het doel van BENG is het terugdringen van de CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen. Om de energieprestaties van een gebouw te bepalen zijn er drie BENG-indicatoren opgesteld:
BENG-1: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
Dit is de maat voor de energiezuinigheid van het gebouw zelf. Het gaat hierbij om de energiebehoefte die nodig zijn om een gebouw of woning te verwarmen en te koelen. Zonwering kan een invloed hebben op het koelen van het gebouw en telt daarom mee in de bepaling van BENG-1.
BENG-2: het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
De tweede BENG-indicator gaat om de primaire fossiele energieberekening en is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwater en ventilatoren. Bij utiliteitsbouw tellen ook de verlichting en bevochtiging mee. Er wordt dus rekening gehouden met de gehele energiehuishouding van het gebouw en de zelf opgewekte hernieuwbare energie. Een zuinige installatie of energie die is opgewekt met PV-panelen en zonnecollectoren helpen hierbij. Deze opgewekte energie mag worden afgetrokken van het primair energieverbruik.
BENG-3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten
Het aandeel van de hernieuwbare energie wordt gewogen in de BENG-3 indicator. Hierbij kun je denken aan toepassing van windenergie, biomassa en natuurlijk zonnepanelen, maar ook het gebruik van omgevingswarmte via een warmtepomp.
Sinds juli 2020 is de NEN 7120 vervangen door de NTA 8800 als bepalingsmethode om in kaart te brengen of een gebouw of woning voldoet aan de eisen volgens de wet- en regelgeving.
Zonwering en BENG
Bij de eerste BENG-indicator speelt zonwering een belangrijke rol. Het draait hierbij om het beperken van de energievraag van gebouwen. Hierin staat de reductiefactor Fc voor de totlae zontoetredingsfactor. De Fc-waarde is de factor waarmee de warmte in de woning door bijvoorbeeld zonwering wordt gereduceerd, ten opzichte van een situatie met alleen glas. De Fc-waarde hangt af van het type zonwering en de kleur. Hoe lager de Fc-waarde, des te groter de impact op BENG-1. Dit zorgt ervoor dat je bijna niet meer om zonwering heen kunt om sneller aan de BENG eisen te voldoen!
Liever advies aan huis?
Onze deskundige adviseurs komen graag bij jou thuis langs. Deel je wensen en krijg passend advies voor jouw woonsituatie. Vraag online gemakkelijk een adviesafspraak aan voor een moment dat jou uitkomt!
Zonweringspecialist Bas
Zonwering als oplossing
Via ramen komt in er in de zomer veel warmte de woning binnen en in de winter zorgen raam juist voor warmteverlies. Beide problemen zorgen ervoor dat er meer capaciteit nodig is om de woning te koelen of te verwarmen. Daarnaast worden woningen steeds beter geïsoleerd. Hierdoor kan de warmte moeilijk naar buiten toe wanneer deze eenmaal binnen is.
Zonwering kan in de zomer een uitkomst bieden om oververhitting te voorkomen. De neergelaten of dichte zonwering, zoals screens, zorgen ervoor dat de warmte overdag buiten blijft. Hierdoor zal de temperatuur niet te hoog oplopen. In de winter heeft zonwering een isolerende werking. Dit is wel afhankelijk van het type zonwering. Hierbij kan overdag het daglicht naar binnen stralen en kan de zonwering ’s nachts gesloten worden en zorgen rolluiken voor een isolerende werking bij de ramen. De warmte wordt hiermee zoveel mogelijk in huis gehouden.
Ben jij geïnspireerd geraakt of heb je na het lezen van onze blog nog vragen? Onze specialisten helpen je graag in één van onze showrooms. Liever persoonlijk advies aan huis? Maak direct een adviesafspraak!