Gordijnen: welke uitvoering & rails kies jij?

Gordijnen zijn er in vele soorten en maten. Er zijn dunne, zweverige stoffen of dichte en verduisterende stoffen. Welke uitvoering en uitstraling kies jij? Doe gordijnen inspiratie op en bekijk de mogelijkheden.

De stof van het gordijn bepaald voor het belangrijkste deel de uitstraling van een gordijn. Ga je voor een vitrage of inbetween gordijn, een overgordijn of een verduisterend gordijn? Nadat je de stof hebt gekozen kun je het gordijn helemaal samenstellen naar je persoonlijke smaak door de uitvoering van het gordijn te bepalen.

Gordijnen op rails

Met een gordijnrails hangt het gordijn strak tegen het plafond. Je kunt kiezen uit een breed assortiment van gordijnrails. De rails is in verschillende kleuren samen te stellen. Kies je voor een standaard rails of een design rails? 

Eigenschappen:
– Een gordijnrails is niet zichtbaar, omdat ze bedekt worden door het gordijn.
– Geen lichtkieren aanwezig. Hangen de gordijnen in de slaapkamer en wil je de kamer goed verduisteren? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een rails om lichtkieren zoveel als mogelijk te voorkomen. 

Er zijn rails te bestellen met een trekkoord. Dit is ideaal bij lange en/of zware gordijnen die kunnen vastlopen als je ze met de hand open- of dichttrekt. Ze zijn ook ideaal voor gordijnen die van een kwetsbare stof zijn gemaakt.
Je kunt ook kiezen voor een combinatie van vitrage en overgordijnen. Hiervoor is er een speciale rails te bestellen met meerdere sporen waarin de gordijnen worden opgehangen.

Voorbeelden

Gordijnen op roede

Een gordijnroede geven net dat beetje extra mee aan je gordijn. De eindknoppen van de roede zijn in verschillende vormen te kiezen en voorkomen dat het gordijn van de roede schuift.

Eigenschappen:
– Vooral geschikt voor korte afstanden, zoals een erker, een enkel raam of een paar smalle ramen naast elkaar. Bij lange roedes zijn meer steunen nodig, die het openen en dichtdoen van de gordijnen kunnen belemmeren.
– Er is altijd een kier aanwezig tussen de roede en de bovenkant van het gordijn waardoor licht naar binnen kan vallen. Het is aan te raden om roedes vrij hoog boven het raam te plaatsen. 
– Voor lichte en/of smalle gordijnen is een dunne roede van 25 mm dik voldoende. Zware gordijnen en brede gordijnen moeten aan een dikkere roede worden gehangen.

Wanneer je kiest voor gordijnen met inslagringen, dan hangen de gordijnen netjes aan de roede. Kies je voor gordijnen met een waveplooi, een enkele, dubbele of driedubbele plooi, dan hangen de gordijnen altijd onder de gordijnroede.

Voorbeelden

Welke uitvoering kies jij?

De uitvoering van het gordijn bepaalt voor een groot deel de stijl. Voor welke variant ga jij?

1. Gordijnen met inslagringen

Een gordijn met inslagringen heeft een moderne en stoere uitstraling. Je kunt de ringen en de roede in verschillende kleuren samenstellen. De inslagringen kun je in dezelfde kleur als de roede bestellen of in een afwijkende kleur voor een leuk contrast. 

Kleuren inslagringen (v.l.n.r. zwart, satijn, oud zilver, messing - 2e rij: oud goud, antiek koper, nikkel)

2. Wave gordijnen

Bij wave gordijnen worden er golven in het gordijn gemaakt, waardoor ze een moderne en strakke uitstraling hebben. De wavegordijnen hangen altijd onder de rail, waardoor er lichtkieren kunnen onstaan aan de bovenkant van het gordijn. 
De wave gordijnen worden met runners en wavehaakjes opgehangen aan de rails. Let erop dat je bij een wavegordijn het gordijn nooit voor 100% kunt sluiten.

Voorbeeld

3. Gordijn met een plooi

Gordijnen kun je met een enkele, dubbele of driedubbele plooi bestellen. Een dubbele of driedubbele plooi geeft het gordijn meer volume, waardoor het gordijn mooier valt. Bij een gordijn met een dubbele of driedubbele plooi wordt de naad van de stof weggewerkt in de plooi, waardoor deze niet zichtbaar is. 

Voorbeelden
Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje
Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje


Gerelateerde artikelen

ADVIES NODIG?
WIJ STAAN VOOR JE KLAAR!

Heb je hulp nodig bij het plaatsen van je bestelling? Wij zijn er voor je!
Daarom hebben we al meer dan 1000 tevreden klanten.

Bel +31 (0) 180-555 900 voor onze klantenservice.
Of start de livechat

Als eerste op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse e-mail met de laatste acties en leuke inspiratie.

2001 - 2021 | Inhuis Plaza B.V.
Beoordelingen door klanten: 4.7 / 5 | 1670 reviews