Hoe verduisterend zijn screens?

Screens Roma

Zonlicht is goed voor onze gemoedstand, maar kan ook als hinderlijk worden ervaren. In sommige gevallen is het zelfs wenselijk om een kamer goed donker te maken. Screens kunnen daarvoor een oplossing bieden. Met het juiste screendoek kies je hoeveel licht er naar binnen gelaten wordt. Wil je weten hoe verduisterend een screendoek is en welke type er allemaal zijn? Lees snel verder!

Meest gekozen

Bekijk de populairste screens:

Ritz Screens V599
Ritz screen V599 | Verano
Luxaflex Beaufort screen
Beaufort Screen | Luxaflex®
Ritz Screens V599
Ritz screen V599 | Verano
Luxaflex Beaufort screen
Beaufort Screen | Luxaflex®

Wat zijn screens?

Screens, ook wel zipscreens genoemd, zijn verticale zonwering die aan de buitenzijde van het kozijn gemonteerd wordt. Het screendoek valt strak over het glas van de ramen en zit vast geritst in de zijgeleiding. Hierdoor is het screen windvast en heeft het een moderne en strakke uitstraling. Het is een praktische zonwering die ook nog eens ruimtebesparend is door de smalle bovenbak. Wist je dat je met elektrische screens tot wel 90% van alle zonnewarmte dat via het glas van je woning binnenkomt tegenhoudt? Zo blijft jouw woning tijdens de warme dagen van het jaar heerlijk koel!

Screens en rolluiken worden wel eens met elkaar verward. Lees onze blog: kies je voor screens of rolluiken? In dit blog zetten we de verschillen en voordelen op een rij, zodat je de beste keuze kunt maken.

Hoe verduisterend is een screendoek?

Screendoeken zijn speciaal ontwikkeld om zoveel mogelijk licht en warmte te reguleren. De kleine gaatjes in het doek bepalen de openheidsfactor en dus de hoeveelheid licht wat er doorheen komt. Screendoeken met een lage openheidsfactor hebben een uiterst verduisterende werking. Ze laten geen licht naar binnen waardoor een kamer goed verduisterd blijft. Wil je een kamer helemaal verduisteren en is het belangrijk dat de zonwering ook een isolerende en geluidswerende werking heeft? Dan adviseren wij om te kiezen voor een rolluik.

Verduisterende screens op maat

Openheidsfactor screendoek

De openheidsfactor van een screendoek verschilt van 0 tot 10%. Hoe lager het percentage, hoe meer verduisterend jouw screendoek is. Wil je een ruimte goed verduisteren? Dan raden wij een lage openheidsfactor aan. Heb je een mooi uitzicht vanaf de woonkamer of slaapkamer en wil je dit graag behouden? Met een hoge openheidsfactor, houd je nog steeds de zon tegen en heb je het meeste zicht naar buiten toe.

0%

Dit doek heeft de laagste openheidsfactor en laat het minste licht naar binnen. Dit screendoek wordt vooral aangeraden voor slaapkamers of vergaderruimtes waarbij verduistering een vereiste is.

1%

Een screendoek met een openheidsfactor van 1% biedt een zeer goede bescherming tegen verblinding door de zon. Het doek is dicht op elkaar geweven en is vooral geschikt voor ruimtes met een grote behoefte aan bescherming van de zon.

5%

Kies je voor een screendoek met een openheidsfactor van 5%? Dit doek heeft de perfecte balans van goede wering van de zon en voldoende lichtinval in huis. Deze openheidsfactor is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en is vooral geschikt voor ruimtes met een grote behoefte aan bescherming van de zon.

10%

Dit betreft een doek met een hoge openheidsfactor. Dit screendoek biedt een hoge transparantie, maar is daarbij nog steeds zonwerend. Met dit doek heb je het meeste zicht naar buiten toe.

screendoek openheidsfactor 1

Wil je naast screens ook verduisterende raamdecoratie? In onze blog verduisterende raamdecoratie lees je welke opties er allemaal zijn.

Liever advies van een specialist?

Deel je wensen met onze adviseurs en je krijgt heel gericht advies, passend bij jouw woonsituatie. Kom vrijblijvend langs in één van onze showrooms of maak een adviesafspraak op het moment dat het voor jou uitkomt.

Eddy INHUIS

Zonweringspecialist
Eddy

Wat zijn de eigenschappen van een screendoek?

Er is een groot assortiment aan standaard en decoratieve screendoeken met verschillende doekeigenschappen. Het screendoek speelt een belangrijke rol in het reguleren van de lichtinval en warmte. De zonnestralen die het screendoek bereiken worden op drie manieren verwerkt. Er wordt een deel gereflecteerd, geabsorbeerd en een deel wordt doorgelaten door het screendoek. Hoe hoger de reflectiewaarde, hoe meer energie er gereflecteerd wordt door het zonwerende doek. De hoeveelheid zonne-energie wat geabsorbeerd wordt noemen we ook wel absorptiewaarde. Donkere doekkleuren absorberen meer energie en geven meer warmte af dan lichte doekkleuren. De transmissiewaarde geeft aan hoeveel zonne-energie er doorgelaten wordt door het doek.

AS: Absorptiewaarde
RS: Reflectiewaarde
TS: Transmissiewaarde

Eens in de zoveel tijd mogen wij bij onze klanten binnenkijken met prachtige interieurstijlen. Bekijk hier onze binnenkijker met stijlvolle screens  en laat je inspireren!

Hoe verduisterend zijn screendoeken

Wat kost een verduisterend screen?

De kosten van een verduisterend screen hangt af van het type screen, de afmetingen en bediening. Hoe hoger en breder het raam, hoe meer stof er gebruikt moet worden. Hieronder hebben we onze meest verkochte screens voor je uitgelicht. Maak een afspraak in één van onze showrooms of bereken hier de kosten voor jouw nieuwe screen.

Merk Vanaf prijs Systeemkleuren Montage Elektrisch Windvast
Beaufort Screen | Luxaflex® €746 32 In en op de dag Ja met Somfy I.O. motor
Ritz Screen V599 | Verano €831 4 In en op de dag Ja met Somfy I.O. motor
Roma €970 209 In en op de dag Ja met Somfy I.O. motor
Zaira den Boef

Zaira den Boef

Ik ben weg van een hotel chique interieur | Favoriete raamdecoratie: houten jaloezieën en wave gordijnen | Dol op tropische vakantiebestemmingen en eten
Zaira den Boef

Zaira den Boef

Ik ben weg van een hotel chique interieur | Favoriete raamdecoratie: houten jaloezieën en wave gordijnen | Dol op tropische vakantiebestemmingen en eten


Gerelateerde artikelen