Hoe verduisterend zijn screens?

Hoe verduisterend zijn screens klein

Zonlicht is goed voor onze gemoedstand, maar kan in huis soms ook hinderlijk zijn. In sommige gevallen is het zelfs wenselijk om een kamer goed donker te maken en de hitte buiten te houden. Screens kunnen daarvoor een oplossing bieden. Met het juiste screendoek bepaal je hoeveel licht er naar binnen gelaten wordt. Wil je weten hoe verduisterend een screendoek is en welke type er allemaal zijn? Lees snel verder!

Meest gekozen screens

Wat zijn screens?

Een screen, ook wel zipscreens genoemd, is verticale zonwering dat aan de buitenzijde van het kozijn wordt gemonteerd. Het screendoek valt strak over het raam en zit vast geritst in twee zijgeleiders. Hierdoor is het screen windvast en krijgt het raam een moderne en strakke uitstraling. Screens zijn praktisch en ook nog eens ruimtebesparend door de smalle bovenbak. Wist je dat je met elektrische screens tot wel 90% van alle zonnewarmte dat via het glas van je woning binnenkomt tegenhoudt? Zo blijft jouw woning zelfs tijdens de warme dagen van het jaar heerlijk koel!

inhuis verduisterende roma screens
Hoe verduisterend zijn screens
INHUIS solar ritsscreens
Screens

Screens en rolluiken worden wel eens met elkaar verward. Lees onze blog: kies je voor screens of rolluiken? In deze blog zetten we de verschillen én voordelen op een rij, zodat je de beste keuze kunt maken.

Hoe verduisterend is een screendoek?

Screendoeken zijn speciaal ontwikkeld om zoveel mogelijk licht en warmte te reguleren. De kleine gaatjes in het doek bepalen de openheidsfactor en dus de hoeveelheid licht wat er doorheen komt. Screendoeken met een lage openheidsfactor hebben een uiterst verduisterende werking. Ze laten weinig tot geen licht naar binnen waardoor een kamer goed donker blijft. Wil je een kamer helemaal verduisteren en is het belangrijk dat de zonwering ook een isolerende en geluidswerende werking heeft? Dan adviseren wij om te kiezen voor een rolluik.

Roma screens - zicht naar buiten

Openheidsfactor screendoek

De openheidsfactor van een screendoek verschilt van 0 tot 10%. Hoe lager het percentage, hoe meer verduisterend het screendoek is. Wil je een ruimte goed donker maken? Dan raden wij een lage openheidsfactor aan. Heb je een mooi uitzicht vanaf de woonkamer of slaapkamer en wil je dit graag behouden? Met een hoge openheidsfactor, houd je nog steeds de zon tegen en heb je het meeste zicht naar buiten toe.

0%

Dit doek heeft de laagste openheidsfactor en laat het minste licht naar binnen. Dit screendoek wordt vooral aangeraden voor slaapkamers of ruimtes waarbij verduistering een vereiste is.

1%

Een screendoek met een openheidsfactor van 1% biedt een zeer goede bescherming tegen verblinding door de zon. Het doek is dicht op elkaar geweven en is vooral geschikt voor ruimtes met een grote behoefte aan bescherming van de zon.

5%

Kies je voor een screendoek met een openheidsfactor van 5%? Dit doek heeft de perfecte balans van goede wering van de zon en voldoende lichtinval in huis. Deze openheidsfactor is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en is vooral geschikt voor ruimtes met een grote behoefte aan bescherming van de zon.

10%

Dit betreft een doek met een hoge openheidsfactor. Dit screendoek biedt een hoge transparantie, maar is daarbij nog steeds zonwerend. Met dit doek heb je het meeste zicht naar buiten toe.

screendoek openheidsfactor 1

Wil je naast screens ook verduisterende raamdecoratie? In onze blog verduisterende raamdecoratie lees je welke opties er allemaal zijn.

Liever advies aan huis?

Onze deskundige adviseurs komen graag bij jou thuis langs. Deel je wensen en krijg passend advies voor jouw woonsituatie. Vraag online gemakkelijk een adviesafspraak aan voor een moment dat jou uitkomt!

Zonweringspecialist Bas

Wat zijn de eigenschappen van een screendoek?

Er is een groot assortiment aan standaard en decoratieve screendoeken met verschillende doekeigenschappen. Het screendoek speelt een belangrijke rol in het reguleren van de lichtinval en warmte. De zonnestralen die het screendoek bereiken worden op drie manieren verwerkt. Er wordt een deel gereflecteerd, geabsorbeerd en een deel wordt doorgelaten door het screendoek. Hoe hoger de reflectiewaarde, hoe meer energie er gereflecteerd wordt door het zonwerende doek. De hoeveelheid zonne-energie wat geabsorbeerd wordt noemen we ook wel absorptiewaarde. Donkere doekkleuren absorberen meer energie en geven meer warmte af dan lichte doekkleuren. De transmissiewaarde geeft aan hoeveel zonne-energie er doorgelaten wordt door het doek.

AS: Absorptiewaarde
RS: Reflectiewaarde
TS: Transmissiewaarde

Eens in de zoveel tijd mogen wij bij onze klanten binnenkijken met prachtige interieurstijlen. Bekijk hier onze binnenkijker met stijlvolle screens  en laat je inspireren!

Hoe verduisterend zijn screendoeken

Wat kost een verduisterend screen?

De kosten van een verduisterend screen hangt af van het type screen, de afmetingen en bediening. Hoe hoger en breder het raam, hoe meer stof er gebruikt moet worden. Hieronder hebben we onze meest verkochte screens voor je uitgelicht. Maak een afspraak in één van onze showrooms of bereken hier de kosten voor jouw nieuwe screen.

MerkVanaf prijsSysteem-kleurenMontageElektrischWindvast
INHUIS €34711In en op de dagJa met Somfy I.O. motor 
Luxaflex® €89432In en op de dagJa met Somfy I.O. motor 
Verano €9024In en op de dagJa met Somfy I.O. motor  
Roma €971209In en op de dagJa met Somfy I.O. motor  

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Onze specialisten helpen je graag in één van onze showrooms. Liever persoonlijk advies aan huis? Maak direct een adviesafspraak!

Nienke avatar

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven