Hoe kies je de juiste gordijnen?

Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen voor in jouw huis? In deze blog lees je alles over de verschillende soorten gordijnen, welke sfeer je hiermee creëert en wat de functionele eigenschappen zijn van gordijnen.
Wij begrijpen dat je graag wilt weten wat de voordelen en eigenschappen zijn per soort gordijn. Je kunt dan kiezen welk gordijn er in jouw interieur past en bij jouw wensen aansluit.

Verschillende soorten gordijnen

Gordijnen kleden de woning aan en zijn sfeerbepalend. Door de juiste keuze te maken kun je een vertrek een eigen uitstraling, stijl en ambiance geven. Andere voordelen van gordijnen zijn dat gordijnen geluiddempend zijn, inkijk tegengaan en energiebesparend werken. 

Sfeer en functie gordijnen

Je kunt kiezen voor gordijnen om verschillende redenen. Wil je privacy, lichtinval of gordijnen ter decoratie? Je kunt jouw gordijnen op maat bij INHUIS Plaza volledig naar wens samenstellen. Je hebt de keuze uit diverse materialen voor jouw gordijnen, van doorschijnend tot lichtdicht. Met gordijnen kun je de sfeer van een kamer compleet veranderen. Wij bieden veel verschillende kleuren gordijnen in diverse stofsoorten aan. Met natuurtinten haal je landelijke sferen in huis maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor gordijnen voor een Scandinavische inrichting met de Scandinavian gordijnen.

Wilt je een geheel maken van de kamer? Kies dan voor een gordijnstof in een kleur passend bij de meubels en wanden. Je vindt bij INHUIS een breed pallet aan kamerhoge stoffen, stoffen zonder naden, die als het ware één geheel vormen en hierdoor mooi strak vallen! Overgordijnen combineren met vitragegordijnen is ook mogelijk. Door een combinatie van vitrage met een overgordijn kleed je de ruimte volledig af.

Soorten gordijnstoffen

Binnen onze collectie gordijnen kun je kiezen voor:

Dim-out gordijnen: Dim-out gordijnen zijn verduisterende gordijnstoffen.

Overgordijnen: Overgordijnstoffen zijn weer gemaakt van een dichtere stof en zitten wat betreft dichtheid van de stof tussen dim-out stoffen en inbetween stoffen in. Overgordijnstoffen houden wel veel lichtinval tegen maar zijn niet verduisterend. Als je jouw overgordijn als een verduisterend gordijn wilt gebruiken kun je deze laten voorzien van een verduisterende voeringstof.

Inbetween gordijnen: Deze gordijnen zijn wat betreft stofdichtheid tussen overgordijnen en vitrage in. Deze inbetween stoffen laten veel licht door maar zijn niet zo doorzichtig als een vitrage.

Virtrage: Vitrage stoffen zijn doorzichtig en filteren de inval van daglicht.

Zonlicht en gordijnen

Gordijnen kunnen gebruikt worden op lichtinval te blokkeren of juist te filteren. Afhankelijk van waar je de gordijnen wilt ophangen maak je de keuze voor het soort stof dat je wenst. Wil je bijvoorbeeld gordijnen in de slaapkamer? Kies dan voor overgordijnen of dim-out gordijnen. Ze blokkeren echt het zonlicht. Wil je gordijnen in de woonkamer omdat je veel direct zonlicht in de kamer hebt? Kies dan voor vitrage of inbetween gordijnen. Deze filteren de inval van het zonlicht, geven je een zekere privacy omdat je geen directe doorkijk meer is van buiten naar binnen of andersom en zorgen er tevens voor dat jouw meubels niet meer zo snel verkleuren. Pas wel op met katoen of linnen stoffen,deze verkleuren namelijk snel in (zon)licht. Wij bieden veel stoffen aan met linnen look die zijn gemaakt van polyester. Deze verkleuren veel minder snel.

Gordijnen en ruimtelijk effect

Iedereen heeft wel eens twee dezelfde ruimtes gezien die totaal verschillend oogden. Het ene huis lijkt dan groter en ruimer dan het andere huis. Dit heb je zelf in de hand door optisch meer ruimte te creëren met gordijnen. Gordijnen hebben het effect dat ze de ruimte kleiner laten lijken dan deze daadwerkelijk is. Door hier slim mee om te gaan kun je toch een ruimtelijker effect creëren. Dit begint al met het kiezen van de juiste kleur voor jouw gordijnen. Door het gebruik van lichte tinten en koele kleuren laat je een ruimte groter lijken. Deze kleuren reflecteren namelijk meer zonlicht dan donkere kleuren. Dit geldt ook voor glanzende stoffen zoals de stoffen in de “Earth collectie”. Deze glanzende stoffen weerkaatsen het licht wat de ruimte groter laat lijken. Door gordijnen tegen of aan het plafond te hangen en op de vloer te laten eindigen lijkt de kamer ruimer dan als je deze net boven of aan het kozijn hangen. Wil je toch kiezen voor een patroonstof? Kies dan voor een stof met grote vormen. Deze brengen meer rust in de ruimte aan dan kleine vormen. Drukke patronen laten een ruimte kleiner lijken.

Huisdieren en gordijnen

Heb je huisdieren? Pas dan op met vitragestoffen en voile stoffen. Deze zitten binnen no-time vol met halen en haakjes: zonde!

Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje
Elise Mudde

Elise Mudde

Ik word enthousiast van bohemian en industriele interieurs | Favoriete raamdecoratie: jaloezieën, plisségordijnen en gordijnen | Een échte theedrinker | Mama van een meisje


Gerelateerde artikelen

ADVIES NODIG?
WIJ STAAN VOOR JE KLAAR!

Heb je hulp nodig bij het plaatsen van je bestelling? Wij zijn er voor je!
Daarom hebben we al meer dan 1000 tevreden klanten.

Bel +31 (0) 180-555 900 voor onze klantenservice.
Of start de livechat

Als eerste op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse e-mail met de laatste acties en leuke inspiratie.

2001 - 2021 | Inhuis Plaza B.V.
Beoordelingen door klanten: 4.7 / 5 | 1670 reviews